Експерти: БСП не са чели Истанбулската конвенция - поеха вълната на фалшива новина

БСП нямат за цел нови избори - те просто искат да надвикат ГЕРБ

Снимка: FAKTOR

Снимка: FAKTOR

Прави впечатление, че има различни послания от БСП и ГЕРБ. Едните говорят само за вътрешни проблеми, като се опитват да спечелят точки, а другите са фокусирани върху европредседателството. Червените искат да надвикат ГЕРБ и да направят така, че успеха на България, като председател на Съвета на ЕС да зависи от това дали има или няма корупция. Така пред БТВ политическите анализатори Страхил Делийски и Димитър Ганев описаха ситуацията в момента у нас.

"Изпусната ситуация", възкликнаха двамата. Те обясниха, че европредседателството няма нищо общо с вътрешния проблем - корупцията. "Едни и същи хора тичат по две различни писти". По думите им БСП използва тема, по която получават активна подкрепа от президента Радев.

"Изглежда, че БСП нарочно прави вота сега. Тя има очевиден проблем по мотивите му", заявиха Ганев и Делийски. Те посочиха, че по всичко личи, че БСП нямат за цел нови избори, защото добре си дават сметка, че отново ще загубят. 

Двамата анализатори смятат, че противопоставянето на БСП и ГЕРБ стяга тясно партийните редици но не е позитивно, като цяло, за политическата система в България. 

"Това, което се случи с Истанбулската конвенция е пример за това каква вреда могат да нанесат фалшивите новини. В нея няма трети пол", заявиха експертите. Те изразиха учудването си, че БСП застана на силно консервативна позиция - нещо, което не е присъщо на истинска левица. По думите им червените имат "просветен проблем" и без да са япрочели яхнаха вълната на една фалшива новина.

Страхил Делийски и Димитър Ганев смятат за странно още нещо в България, а именно, че "зелените" са по-близки до градската десница, докато в цял свят тези формации са леви. За красноречив пример те посочиха, че лозунг издиган навсякъде по света - "Капитализмът убива природата" беше смачкан, преди няколко дни на техен протест, а групичката, която го издигна изгонена.