Екоминистърът подписа ново споразумение по "Околна среда" за климата

Стойността на споразумението е 30 милиона и половина лева

Министърът на околната среда и водите Нено Димов подписа ново споразумение за финансиране по програма "Околна среда" за изменения на климата на обща стойност 30 милиона и половина лева, определени по Европейския финансов механизъм. Споразумението беше подписано в рамките на неформалния съвет на европейските министри по околна среда в НДК, където на двудневна среща те обсъждат проблема с мръсния въздух, както и предстоящата среща на високо ниво за климата.

По същата програма вече е поставено началото на система за ранно предупреждение за риск от наводнение в някои от уязвимите общини в България, отчете Димов, цитиран от БНР. Разработена е и информационна система за интегрирано управление на крайбрежните зони, превенция и преодоляване на последствията от нефтени разливи.

Актуализирана е националната геоинформационна система за управление на водите като един от най-важните инструменти за управление на водите.

В началото на съвета на министрите, Димов заяви пред журналисти, че в над две трети от държавите в Европейския съюз има проблем с мръсния въздух. Той изрази изненада, че темата не е повдигана досега на високо ниво.

Важна тема на срещата, по думите на Димов, ще бъде по-добрата регулаторна рамка, свързана със законодателството по околна среда на ЕС. "Става дума за опит да бъде синхронизирано законодателството, така че да се намали административната тежест и различните секторни политики да могат да прилагат законодателството в сферата на околната среда по начин, който да позволява икономическото развитие да се случва по-лесно, предприемачеството да бъде улеснено. "Развитието на икономиката е приоритет и на България, и на ЕС", коментира той, цитиран от агенция "Фокус".

Третата тема, която ще бъде дискутирана утре сутринта, е свързана с глобалното затопляне и подготовката на СОР24, големият дебат, който ще се състои в град Катовице, Полша след няколко седмици.