Екатерина Захариева: Не, не се страхувам от Цацаров

Позицията на президентството щеше да е изключително проблемна за България като член на ЕС и НАТО

Ако ме питате дали се страхувам, не, не се страхувам. Ако ме питате дали имам намерение да водя воини, не, аз съм миролюбив човек и считам, че противоречията трябва да се изчистват в разговори. Ако ме питате дали леко са преминати границите при ареста, да, продължавам да считам така, заяви вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева в "Здравей, България" на Нова тв.  Така тя отговори на въпрос на водещия Виктор Николаев, който подчерта, че "много рядко някой се кара с главния прокурор". Визираше неговата остра реакция на думите й от 18 април за прехвърлените граници при ареста на кмета на "Младост" Диана Иванчева и въпроса му дали това е мнение на цялото правителство.

"Продължавате ли да твърдите, че границата прехвърлена или давате назад и вдигате бялото знаме на мира, защото това звучи като конфликт на ниво прокуратура-правителство. Кабинетът наскоро овласти много бюрото КОНПИ, така че не знам в каква ситуация може да изпаднете", каза преди това Николаев.   

"Моето изказване беше много по-дълго, в отговор на въпрос на журналист. Не омаловажавам работата на колегите, които са работили за разследване и разкриване на това престъпление", което разбира, се трябва да се докаже в съда...Да, Диана Иванчева е трябвало да стои много време там, защото е трябвало да присъства на претърсването на автомобила, на изземването. Имах предвид по-скоро дали е трябвало да бъде с белезници, дали е трябвало да седне и т.н.   Това, което не харесвам в този дебат са черно-белите неща. Не са такива. В никакъв случай не съм съгласна, че тя е невинна заради това, че е стояла 4 часа. Това е пълен абсурд", обясни още  Екатерина Захариева.

"В никакъв случай не съм искала да нападна някого, не сме обсъждали позиция за казуса на заседанието на Министерския съвет", каза още външният министър.

Тя коментира и вчерашния   Консултативен съвет по национална сигурност (КСНС) при президента. 

"Това, за което вчера на КСНС премиера призова, бе за успокояване на ситуацията. Едва ли има човек в България, който да одобрява използването на химическо оръжие. Има международни задължения, които имаме. Стоя зад позицията на господин Цветанов от вчера", заяви заяви Екатерина Захариева.

Със сигурност имаше поне два ли три текста в проектостановището на президентството, които бяха много притеснителни. Те не отразяваха общите позиции и затова бяха променени. Това щеше да е изключително проблемно за България като член на  ЕС и НАТО , каза тя, посочвайки конкретно становищата на държавния глава за Сирия и Украйна.

 В разпространения от президентството проектовариант на позицията след КСНС за Сирия пишеше, че "нанесените удари по обекти на територията на Сирия от създадената ad hoc коалиция (САЩ, Великобритания и Франция) без резолюция на Съвета за сигурност на ООН покачват риска от ескалация на конфликта в региона". За Украйна пък пише следното: "Конфликтът в Украйна остава нерешен. Въпреки декларациите от участниците в конфликта за спазване на Споразуменията от Минск, същите се нарушават системно".

Захариева каза, че никой не отрича, че е нямало санкция на ООН за въздушните удари на САЩ, Великобритания и Франция в Сирия. Тя, обаче, припомни, че Москва 12 пъти блокира резолюции за Сирия. Защо Съветът за сигурност (СС) на ООН е блокиран – с вето на Русия от 2017 година е преустановен механизмът за Сирия за химическите оръжия, припомни министърът.

Становището на президентството щеше да ни постави в изключително неприятна позиция като член на ЕС и НАТО, повтори Захариева. Тя обясни и, че тонът на КСНС бил нормален и спокоен, докато не се раздало проектостановището. Външният министър добави и, че БСП били против 2% от БВП да отиват за отбрана – ангажимент, който България има към НАТО.

На Съвета по външна политика в Люксембург всички се съгласиха, че присъединяването на Западните Балкани е изключително важно, коментира тя и тази тема.