ЕК опроверга фалшиво изявление на комисаря Хан за България

Повод за реакцията е фалшив негов коментар за България, тиражиран в няколко не много известни сайтове

Европейският комисар Йоханес Хан никога не е правил изявления с негативен характер за България, съобщиха от Представителството на ЕК в София.

Повод за това стана фалшив негов коментар за България, тиражиран в няколко не много известни сайтове. Те публикуваха "новината" под стряскащото заглавие "Казвам ви го директно - до 40 години България ще изчезне" и тя беше разпространена в социалните мрежи.

Няколко часа по-късно от пресотдела на ЕК в България официално отрекоха това:  "Йоханес Хан, комисар по въпросите на Европейската политика за съседство и преговори за разширяване, никога не е правил изявления с негативен характер относно България. Дори напротив, следва да се отбележи, че в рамките на мандата си като комисар по регионалната политика на ЕС от 2010 г. до 2014 г. той допринесе за реформите в страната с цел устойчивата ѝ модернизация. Цитатите с анти-българска насоченост, които му се приписват, не отговарят на истината и имат за цел да дезинформират и създават анти-европейски настроения в обществото".

В текста се твърди, че изказването на Хан е направено при представяне на доклад по демографските въпроси на ЕС през 2013 г., като значително място е отделено на България. Контекстът е, че страната ни е се топи, но не по други причини, а поради народопсихологията си, и ЕС трябва да се поучи от това, за да не го застигне същата съдба.