Един от всеки 66 работещи е в МВР

Министър Валентин Радев докладва на премиера, че предизборно обещаната бройка за новоназначени полицаи е изпълнена

В МВР работят общо 47 054 души, или повече, отколкото живеят в Ловеч и Смолян, и толкова, колкото са жителите на Силистра и Разград например. Това се разбира от отговор на вътрешното ведомство след запитване на "Дневник" по Закона за достъп до обществена информация.

Темата за това колко са полицаите на терен стана актуална покрай Закона за частната охранителна дейност, който беше пратен в Конституционния съд по искане на президента Румен Радев и главния прокурор Сотир Цацаров.

От една страна, МВР твърди, че е с ограничен ресурс и за някои от дейностите се налага съдействие от армията - за охраната по границата, или от частните охранители - за битовата престъпност. От друга страна, възникна въпросът защо служителите в силовото ведомство не са достатъчни да покрият охраната на малките населени места и сигурността на гражданите.

От предоставените от полицията данни се вижда, че на фона на трудово заетите в страната, които са 3.1 млн. души (според данните на НСИ за миналата година), на всеки 66-и се пада по един, който работи в структурите на вътрешното министерство.

Какво работят в МВР

Според Закона за МВР служителите са три вида: държавни служители - полицейски органи и органи по пожарна безопасност и защита на населението, чийто статут се урежда в Закона за МВР; държавни служители, чийто статут се регламентира в Закона за държавния служител, и лица, работещи по трудово правоотношение.

От данните на вътрешното министерство се разбира, че полицейските служители са 35 544 - т.е. тези на терен, тези на трудово правоотношение са 9072, а администрацията е минимум 2438, колкото са държавните служители по Закона за държавния служител. В третата група обаче - на трудово правоотношение, също може да има назначена администрация.

В отговора се посочва, че броят на служителите и отделните длъжности в ГДБОП, дирекция "Вътрешна сигурност" и Специализирания отряд за борба с тероризма е класифицирана информация като "държавна тайна".

Статистиката на МВР сочи, че най-много сред разузнавачите и полицейските инспектори са тези от пета степен - 1159 и 853. Тези две длъжности са разделени на общо шест степени, като шеста е най-ниският ранг, а първа е най-високият. По тази причина полицаите в областните дирекции и районните управления в страната могат да стигнат най-много до четвърта степен. По-висока от нея могат да получат служителите в СДВР и в главните дирекции на МВР.

Полицейските инспектори са униформените служители, или т.нар. квартални районни инспектори. Те се занимават с жалби от граждани, по-дребни престъпления и т.н. Такива служители има в Охранителна полиция, Гранична полиция, жандармерията и др. Разузнавачите пък са оперативните работници. Те са заети в криминалната полиция, ГДБОП и др.

Данните показват, че разузнавачи и полицейски инспектори първа и втора степен има в дирекция "Международно оперативно обслужване". А трета има в СДВР. Всички други са от четвърта, пета и шеста степен. Най-много младши разследващи полицаи са назначени в Пловдив - 17, Варна - 13, и Бургас и Добрич - 12. В СДВР те са 7.

На 23 август 2017 г. вътрешният министър Валентин Радев докладва на премиера Бойко Борисов, че предизборно обещаната от ГЕРБ бройка за новоназначени полицаи е изпълнена. По думите му дотогава новоназначените служители бяха 934, като целта беше да бъдат разпределени по малките и средните населени места. "Забраних назначаването в администрацията, докато не се попълнят основните длъжности или голяма част от тях", обясни през август Радев. Предшественикът му в служебния кабинет на Огнян Герджиков - Пламен Узунов, пресметна, че щатът е с 15 до 18% липси, т.е. на министерството са нужни поне нови 5000 полицаи.

След като темата за промяната в Закона за частната охранителна дейност влезе в публичното пространство, Радев коментира обвиненията, че МВР абдикира от задълженията си, с предложението да се назначат още полицаи. В средата на март той посочи други цифри, които не съвпадат с данните в отговора на МВР, нито с тръбеното преди това от ръководството на ведомството, че администрацията не е чак толкова голяма и много повече са работещите на терен. Пред Би Ти Ви Радев защити идеята - частни охранители да пазят цели села, с мотива, че от 50 хил. служители на министерството по-малко от 15 хил. са униформените служители на реда, а останалите са чиновници или имат други функции.