DW: Никой вече не залага на честността и волята на Москва да разкрие истината

Поредицата от случаи на неизяснена насилствена смърт бе открита преди 12 години с Александър Литвиненко.

Русия се държи като невинна жертва на заговор и отхвърля всякакво свое участие в покушението срещу Сергей Скрипал. Двойният агент и бивш офицер от КГБ беше отровен в Солсбъри с нервнопаралитичен газ, който е бил разработен и произвеждан само на едно място - в бившия Съветски съюз. Скрипал и дъщеря му се борят за живота си, а светът – за да научи истината, пише Кристиан Трипе в сайта на DW:.

"След направения анализ на използваната бойна отрова за британците явно нямаше повече никакво съмнение, че опитът за убийство е могъл да бъде дело само на Русия. На една страна, която, според Лондон, явно е искала да покаже какво очаква онези, които я предават. Тази Русия ни най-малко не се притеснява да нарушава правила и закони, щом реши да отправи към някого поредното свое ужасяващо предупреждение. Следите на тези смъртоносни предупреждения към руснаци в изгнание, някои от които – дисиденти - станаха прекалено много в британската столица", смята анализаторът.

Поредицата от случаи на неизяснена насилствена смърт бе открита преди 12 години с Александър Литвиненко. Този бивш агент на КГБ също беше отровен - с радиоактивен полоний, произведен в руска лаборатория.

Четири сили срещу Москва

Истината на британците междувременно се превърна и в истина за целия Запад. Американският президент Тръмп, британската премиерка Тереза Мей, френският президент Еманюел Макрон и германската канцлерка Меркел излязоха с обща декларация, в която обвиняват Русия за извършеното покушение. Западът явно все пак е в състояние да реагира сплотено, щом почувства заплаха отвън.

Никой обаче не залага вече на честността и волята на Москва да разкрие истината. Иначе четиримата политици нямаше толкова категорично да обвинят Русия в държавен тероризъм. Списъкът на греховете на Москва е достатъчно дълъг и без случая Скрипал: негласната, необявявана и упорито отричана война срещу Украйна, държавната програма за допинг на олимпийските спортисти, свалянето на малайзийския пътнически самолет над Източна Украйна с ракета от руския военен арсенал - във всички тези случаи от Москва идваха само лъжи. Тамошното ръководство постоянно осуетяваше разследванията и отправяше абсурдни обвинения срещу Запада.

Комплот срещу Москва

И в случая със Скрипал руснаците си имат своя истина. Ръководството в Кремъл е убедено, че става дума за глобален антируски заговор. Оттам твърдят, че целта на този заговор била да се дестабилизира страната по време на изборите за президент. Руските медии отчаяно търсят начини да докажат как руският нервнопаралитичен газ „новичок“ е попаднал на Запад.

Някои московски медии разнищиха и една „сензационна" теория, според която бъдещата свекърва на Юлия Скрипал можела да е истинският извършител на покушението.

Истината на Запада обаче спешно се нуждае от конкретни научни доказателства, които по неоспорим начин да сочат произхода на нервнопаралитичния газ. Всичко друго би било катастрофален политически провал.

САЩ, Великобритания, Франция и Германия, които подписаха споменатата вече декларация, се чувстват много сигурни в правотата си. Техният документ обаче не съдържа покана към Москва да участва в разследването на случая „Скрипал". За тях Москва явно вече не е достоен партньор, с когото може да се разговаря. Това ли е апогеят на взаимните обвинения? Опасявам се, че не!