ДСБ отказа на Жозеф Дол коалиция с партиите от ЕНП за евровота

Десните изпратиха отговор на председателя на ЕНП

Атанас Атанасов

Атанас Атанасов

Демократи за силна България изпрати писмо до председателя на ЕНП Жозеф Дол, в което съобщава, че не приема идеята му за дясно обединение и за явяване в обща коалиция с ГЕРБ на предстоящите евроизбори.

"Ние също изразяваме своята загриженост за бъдещето на Европейския съюз, разрастващия се популизъм, национализъм и евроскептицзиъм и образа на ЕНП като основен представител на демократичните про-европейски ценности. Във връзка с призива на г-н Дол за общ фронт с ГЕРБ на предстоящите европейски избори, Ви информираме, че такъв е абсолютно невъзможен", се казва в писмото на десните.

От ДСБ са категорични, че с действията си ГЕРБ доказват, че са част от процеси, които застрашават проевропейската линия на Европа, защото "действат в синхрон с популистките и антиевропейски сили на национално и европейско ниво".

В писмото си до Дол сините потвърждават, че ще гласуват за отстраняването на Виктор Орбан и партията му ФИДЕС от ЕНП. "Обръщаме се към българската демократична общност, която е особено чувствителна към всяко погазване на принципите на свободата и демокрацията, към проявите на корупция и потискане на свободния пазар, към опитите за разрушаване на европейското единство. Надяваме се заедно да изградим общ проевропейски фронт за възраждането на образа на ЕНП като не само на най-голяма, но и на най-принципна партия в Европейския парламент и за достойното място на българските представители в нея".

Днес председателят на Европейската народна партия Жозеф Дол призова в писмо председателите на десните партии у нас да се явят заедно на евроизборите през май. Писмото бе адресирано до председателя на ГЕРБ Бойко Борисов и лидерите на ДСБ Атанас Атанасов, на Движение "България за гражданите" Димитър Делчев и председателя на СДС Румен Христов.

Вижте целия текст на писмото, което ДСБ изпрати до Жозеф Дол тук