Домбровскис: Приемаме България в чакалнята на еврозоната до месеци

Една от сферите, която трябва да бъде оценявана, е дали българските банки са устойчиви на шок, заяви заместник-председателят на Европейската комисия

Бойко Борисов и Валдис Домбровскис

Бойко Борисов и Валдис Домбровскис

Приемането на България в чакалнята на еврозоната е въпрос на месеци. Това каза в интервю за БНТ заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис. Според него решението за приемането ще бъде взето от Европейската централна банка и от страните, които са част от Валутно-обменния механизъм или т.нар. чакалня на еврозоната.

"Приемането на България в чакалнята на еврозоната е въпрос на месеци. Това каза в интервю за БНТ заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис. Според него решението за приемането ще бъде взето от Европейската централна банка и от страните, които са част от Валутно-обменния механизъм или т.нар. чакалня на еврозоната.

"Една от сферите, която трябва да бъде оценявана, е дали българските банки са устойчиви на шок. Вече знаем, че българското правителство оповести политическото решение за желание за членство в еврозоната и намерение да кандидатства за чакалнята. Формалното решение трябва да се вземе от Европейската централна банка и страните, които участват във Валутно-обменния механизъм. Ние от Европейската комисия искаме активно да участваме и да подкрепяме този процес. В момента работим върху точните дати, но става дума по-скоро за месеци, отколкото за години", каза Домбровскис.. Вече знаем, че българското правителство оповести политическото решение за желание за членство в еврозоната и намерение да кандидатства за чакалнята. Формалното решение трябва да се вземе от Европейската централна банка и страните, които участват във Валутно-обменния механизъм. Ние от Европейската комисия искаме активно да участваме и да подкрепяме този процес. В момента работим върху точните дати, но става дума по-скоро за месеци, отколкото за години", каза Домбровскис.