Как да внесем пролетта у дома?

Днес в 18.15 часа настъпва астрономическата пролет

Пролетта е сезон, който ни носи цветове, аромати и желание за обновление. Какво да направим, за да се чувстваме по-добре. Ето съветите на пулмолог, психотерапевт и интериорен дизайнер, дадени пред камерата на БНТ.

Макар дъждовна и прохладна, пролетта неумолимо настъпва и събужда желание за свежест и обновление. "Пролетта е време, в което се прочистваме ние самите, прочистваме душите си, но прочестваме и къщите си. Все пак се възражда нов живот. Хубаво е да се освободим от излишните вещи. Колкото по-малко вещи в една стая - толкова повече въздух", съветва д-р София Ангелова, пулмолог.

Според Емилия Симеонова, психотерапевт, ние се повлияваме абсолютно от всичко, което ни заобикаля, повлияваме се от енергията на цветовете.Зеленината ни зарежда. Пролетта затова ни кара за се чувстваме радостни , защото тя е пъстроцветна.  А Ирина Иванова, интериорен дизайнер, препоръчва: "Човек трябва да започне с терасата си. Защото българинът неглижира отворените пространства на жилището си. Цветни възглавници, един стар сандък, който да боядисаш в цвят, който ти харесва е най-евтиния начин, по който може да създадеш една атмосфера, да се възползваш от хубавото време, слънцето, вечер птиците пеят и имаш още една стая в жилището си , която през лятото ще ползваш основно.

Пролетното почистване ни носи здраве.

Ние отделяме повече внимание на въздуха навън, който дишаме не обръщаме внимание на въздуха вътре. Оказва се, че 80 процента от живата си прекарваме в затворените помещения. В къщи и в офисите.

Какво трябва да направим? Преди всичко трябва да проветряваме къщите, проветряване означава обаче да създадем условия за движение на въздуха, т.е. да има течение. В проветрената среда вирусите и бактериите не виреят

Пролетта ни носи хубави мисли и усмивка.

Ако се усмихнем, дори да не сме в добро настроение, мигновено от периферната нервна система се подава сигнал към централната нервна система, а клетките изпълняват нашите мисловни или рефлекторни желания и моментално отправят сигнали към ендокринната система, започва продукция на добрите хормони това се връща като едно много добро настроение.Самата усмивка тя е най- мощната енергия на личността и когато се срещнем и се усмихваме ние взаимно се облъчваме с една много добра енергия.

Освен в мислите, защо не внесем пролет и у дома?

Текстилът много въздейства върху усещанията, върху атмосферата на едно пространство и само с текстила може да го прекроиш и да му създадеш ново звучене.
Дори най-завършените интериори, без платове, без интериорния текстил са сухи, скучни без душа.

Смяната на сезона е възможност за промяна, шанс за начало, от което да се възползваме.