Днес отварят офертите за тол системата

Документи в обществената поръчка са подали 6 компании

Ивайло Московски

Ивайло Московски

Офертите за изграждане на ТОЛ системата у нас ще бъдат отворени днес следобед в Агенция "Пътна инфраструктура". Очаква се изграждането й да струва до 200 млн. лева. То беше спъвано близо 2 години заради обжалвания на процедурата.

Документи в обществената поръчка са подали 6 компании. Държавата има резервен вариант - да направи свое дружество, което да създаде и поддържа ТОЛ системата. Тя трябва да обхване около 55% от пътищата в страната и ще важи само за тежкотаварните автомобили. За леките коли винетките ще станат електронни, без да поскъпват. Търгът за електронната система за таксуване беше обжалван 14 пъти в Комисията за защита на конкуренцията, 7 жалби са разгледани по същество. Всички жалби са оставени без уважение, съобщи за "По света и у нас" председателят на КЗК Юлия Ненкова.

Моето усещане в конкретния случай е, че става въпрос за умишлено протакане на процедурата с цел да не се реализира този проект, който е изключително важен за държавата, и се подават непрекъснато жалби, иска се спиране на процедурата, т.е при временни мерки, както виждате, количеството на жалбите е огромно и в момента имаме две висящи жалби при нас. Ние, юристите, го казваме - това е злоупотреба с право, защото по същество жалбите не са основателни, просто се пишат жалби, за да може да се спира процедурата, да се протака във времето, коментира Юлия Ненкова, председател на Комисията за защита на конкуренцията.

Министърът на транспорта Ивайло Московски бе категоричен, че ако оттук нататък не се стартира реализирането на проекта по така зададената процедура, резервният вариант е държавата да си го възложи на Автомагистрали, която е към АПИ, и да започне самото изграждане и след това оперирането на държавната компания.

Би трябвало да сме оптимисти и за двата варианта. Мисля, че трябва да стане. Това е едно от най-важните неща, които трябва да се случат в сектор транспорт, отсече Мисковски.