Делян Добрев: Ние сме една от държавите в ЕС с най-голям потенциал от вятър и слънце

Всички ни хвалят, че много бързо постигнахме целта си, но всъщност ние изстрадахме всичко това

 Подкрепяме развитието на ВЕИ сектора при пазарни условия и там, където е необходимо да променим законодателството, сме готови да го направим. Това каза председателят на парламентарната комисия по енергетика и депутат от ПГ на ГЕРБ Делян Добрев по време на конференция на тема „Пазарната интеграция на ВЕИ и прехода към чиста енергия“, предадеа Агенция „Фокус“.

„България няма проблем със системната връзка на електропреносната мрежа по отношение на енергия. Имаме някакви проблеми с газопреносната, но относно електропреносната имаме много добра свързаност с другите държави. Енергийният системен оператор е в най-добро финансово състояние от всички дружества в енергетиката“, каза още Добрев и посочи, че той е с близо 550 млн. по сметките и няма проблем да обслужва своята програма. 
„По отношение на бъдещето на ВЕИ сектора в България – в момента се опитваме да наваксваме изоставането с регулацията на сектора, защото сме една от държавите с най-голям регулиран дял в ЕС. Надяваме се следващата седмица да приключим с тримесечните усилия за промяна на законодателството, ще имаме комисия във вторник за промените в закона на второ четене и се надявам да приемем законопроекта в Пленарна зала“, каза още той и посочи, че доброто сътрудничество със сектора на възобновяемата енергия ще помогне на България да даде добри възможности за развитие на ВЕИ сектора оттук нататък. 
„Добрата новина от вчера за България е, че ние сме една от държавите в ЕС с най-голям потенциал от вятър и слънце при положение, че стойността на инвестициите позволява те да се случват на пазарен принцип. Всички ни хвалят, че много бързо постигнахме целта си, но всъщност ние изстрадахме всичко това, защото прекалено големите инвестиции и високите цени за тях създадоха огромни затруднения за целия енергиен сектор през последните 3-4 години. Сега системата е балансирана, благодарение на регулатора, който доказа, че в България може да има силен и независим регулатор. И през последните три години имаме стабилност, благодарение на него. Така че трудното мина, предстои по-лесното – всички подкрепяме развитието на ВЕИ сектора при пазарни условия и там, където е необходимо да променим законодателството, сме готови да го направим“, коментира Добрев.