Делян Добрев: Елена Йончева претопля стари манджи, но мълчи има ли връзки със спецслужби

Той отговори и на нападките на журналистката по отношение на роднинските назначения

Делян Добрев

Делян Добрев

„Колкото и БСП да твърдят, че нямат фиксация към мен като физическо лице, това не е вярно. Елена Йончева определено има фиксация към мен.  Това каза на пресконференция Делян Добрев в централата на ГЕРБ, на която участваха още председателят на правната комисия в Народното събрание Данаил Кирилов и бившият депутат Антон Тодоров.

"Претопля се една и съща манджа вече няколко месеца с цел да ме дискредитират. Няма да успеят обаче. Аз ще продължа да защитавам националния интерес в сектора, в който защитавам (енергетика, б.р.). Най-разумното, което можем да предположим, че съм нарушил определени интереси в сектор "Икономика". Това няма да се промени обаче, защото аз ще продължа да защитавам националните интереси", обяви Добрев.

Що се отнася до заема, който моят баща е теглил, е от финансова институция, която е лицензирана от БНБ. Лихвата е от 8%, посочи Добрев. Има всички необходими договори по този заем. БСП се хвана за всички мои роднини, само още децата на братовчедите ми не са замесени, но и това ще стане. Въпросната линия за палета в региона е построена само от кредита на моя баща. Аз изрично му забраних да кандидатства за европейски пари. Сигурно това е единствената линия за палета, която не е получила европейско финансиране", разкри той. Бащата на депутата Александър има цех за пелети в Смолянско и според информация на Елена Йончева, той е взел заем от 2 млн. лв. от офшорка, близка до негов братовчед. Ако госпожа Йончева иска да ви каже истината, щеше да ви каже, че тези групи от фирми в Хасково са загубили повече обществени поръчки, отколкото са спечелени. Тези фирми са загубили търгове за около 30 млн. лв. в община Хасково, а са спечелили за по-малко, коментира Добрев обвиненията за строителните фирми, които уж били близки до него.

"Никой от ГЕРБ не е в общината от четири месеца, включително и моята братовчедка. 10 от 11-те поръчки са спечелени, когато никой от ГЕРБ не е в общината", категоричен е народният представител от ГЕРБ.

Добрев продължи с въпроси към журналистката Елена Йончева, сега и депутат от "БСП за България":

"Имам няколко въпроса към г-жа Елена Йончева. Питам дали тя има взаимоотношения с български или чужди служби като сътрудник. Свързана ли е личната атака към мен с интересите на тези служби в сектора, за който отговарям? Познава ли г-жа Йончева Цветан Василев и какви са отношенията й с него или негови сътрудници относно инвестициите в село Коларово, община Харманли.

Делян Добрев показа и снимки, на които социалистката е с човек от този кръг, който си сменял 2-3 пъти името, понеже имал 10-годишна забрана да влиза в Испания и 2-годишна - да напуска страната ни. Той изтъкна обаче, че никога няма да се занимавам с нейните роднини, но държи да стане ясно пред обществото дали по време на предизборната кампания е използвала служебната кола на областната администрация и шофьор на областния управител, за да вози фотограф до границата, където да снима Йончева.

Бившият депутат Антон Тодоров на свой ред се обърна към Елена Йончева също с няколко конкретни въпроса: Била ли е през 2004 г. на посещения в Кувейт, където е посрещана от помощник военни аташета, спестявала ли е разходи, използвайки държавна логистика, била ли е придружавана от лицето Даков, който е бил по това време кадрови служител на служба "Военна информация", легендиран като журналист от известен български ежедневник?".

Тодоров попита също: Бил ли е нейният баща бил ли е резедент от Първо главно? Дядо й по майчина линия бил ли е служител на НКВД, майка й била ли е в ЦК на КПСС? Редно ли е тогава тя да работи в българския парламент?"

Не работя нито за български, нито за чужди служби - ако се касае за българските, премиерът би трябвало да знае. По този начин депутатът от БСП Елена Йончева отговори задочно на въпроса на Делян Добрев от ГЕРБ дали е изпълнявала „поръчка” да го дискредитира заради енергиен проект.

Йончева отрече също да е свързана и с бизнес кръгове – друга от версиите, изразени от Добрев в студиото на „Тази сутрин” заради скандала „Кумгейт”.