Делото "Йончева срещу Борисов": Два тв репортажа са обработвани и монтирани, доказва експертизата

Делото приключи на първа инстанция, съдът решава до месец

Спорът между депутатката от БСП Елена Йончева и премиера Бойко Борисов приключи на първа инстанция в Софийския районен съд. Съдия Иво Вътев има един месец, за да излезе с решение, а адвокатите на двамата - 2 седмици, за да представят писмени бележки. Йончева съди за 20 000 лева министър-председателя заради думи, казани по време на предизборни прояви на ГЕРБ в Бургас и Варна през март миналата година.

Думите, които се твърди, че са изречени от премиера, са, че държавата е давала милиони за филмите на известната тв журналистка. Според адвоката на депутатката Георги Атанасов по време на делото е било категорично доказано, че с тези две изказвания са накърнено доброто име на Йончева.

Според адвокатите на Борисов Димитър Марковски и Божидар Терзийски по време на делото не се е доказало той да е изрекъл тези думи, както и да е навредил на депутатката.

На последното заседание днес бе представена съдебно-техническа експертиза, която е изследвала 2 тв записа и фейсбук профил на Бойко Борисов. Заключението на експертката Даниела Събева е, че двата тв репортажа са обработвани и монтирани, също така, че Борисов има над 10 профила във фейсбук, като в социалната мрежа никога не може да се каже с категоричност кой в действителност стои зад конкретен профил.

Самата експертиза не е изследвала суров видеоматериал.