Давид Oндрачка: Изтеглянето на ЧЕЗ от България се проваля

Изтичането на информация към България от Надзорния съвет на ЧЕЗ може да се окаже криминален акт, казва ръководителят на чешкия клон на „Прозрачност без граници”

Давид Ондрачка

Давид Ондрачка

Сделката за продажбата на активите на ЧЕЗ в България на местната компания „Инерком”, собственост на Гинка Върбакова, продължава да крие много неизвестни. Преговорите между Върбакова и ръководството на ЧЕЗ в Прага продължават вече трети ден.


bTV излъчи интервю от чешката столица с ръководителя на чешкия клон на „Прозрачност без граници” Давид Ондрачка. Според него изтеглянето на ЧЕЗ от България се проваля, а чешкият гигант, голяма част от който е държавна собственост, не може да си позволи нов скандал. В същото време тече разследване как от Съвета на директорите на компанията е изтичала информация към България. „Българската история” може да повлияе и върху мениджмънта на компанията.

Ето цялото интервю:

– Как се стигна до скандала със сделката на ЧЕЗ в България и защо предизвика толкова съмнения?

- Сделката с ЧЕЗ в България се проваля. За съжаление извън класическа бизнес сделка тя се превърна в международен скандал, който включва Чехия, България и още международни измерения. Законно е ЧЕЗ да се опитва да се изтегли от България, без да прави големи загуби. Но начинът, по който го прави, е ужасно грешен и изглежда, че вътрешният им механизъм на контрол се е провалил.

Те правят сделка с някой, зад когото не знаят кой стои, кой всъщност финансира цялата транзакция и има огромен риск ЧЕЗ да стане средство за пране на пари, което е неприемливо, защото ЧЕЗ е публична компания.

Ситуацията е много динамична. Всеки ден има нова информация и е трудно да се предвиди какво следва. За мен тази сделка не трябва да се финализира, защото не е много ясно кой финансира цялата трансакция и дали в крайна сметка не е пране на пари.

ЧЕЗ трябва да дискутира отново с българската страна и потенциалните партньори нови форми на сделката, вероятно да намери нови партньори и, разбира се, това, което усложнява ситуацията, е арбитражът на ЧЕЗ срещу България…

Това, което се случва в момента, е много важно за репутацията на ЧЕЗ, а също може и да е криминален акт. Доста е сериозно.

Последно имаше нова история, която дойде вчера – че е имало изтичане на информация от Надзорния съвет на ЧЕЗ. Изтичала е информация към България и българското правителство. Ако това е така и се докаже, това ще е проблем вътре в ЧЕЗ. А също е и криминален акт и някои хора могат да бъдат получат обвинения.

Изглежда тази информация е била релевантна за сделката в България и може или да помогне да се спре сделката или да се модифицира. Въпросът е, че не може просто така да изтича информация от публична компания и това е незаконно.

– ЧЕЗ започна вътрешно разследване по тази тема, нали така?

– Да. Те опитват да установят дали тези обвинения са истина и, разбира се, от това може да има криминални последици. Последно бих искал да кажа, че ЧЕЗ е най-голямата такава компания тук. Винаги е имало политическа битка за контрола на мениджмънта ѝ. И разбира се, „българската сага” може да бъде използвана като добър аргумент от сегашното чешко правителство, за да смени мениджмънта на ЧЕЗ. Има много хора, които работят усилено, за да променят историята и играят не много чисти игри… „Българската история” и скандалът може да станат аргумент за смяна на контрола на ЧЕЗ.

– ЧЕЗ потвърдиха като възможна хипотеза при провал да търсят втори кандидат с най-добра оферта. Това изход ли е според вас?

– ЧЕЗ не е много отворена и прозрачна за цялата сделка. Просто наваксваме отделни фрагменти от цялата история и, доколкото знам, има повече заинтересовани в тази сделка. Не само двама, а повече. Ако спрат сделката с „Инерком”, не трябва да повтарят същия скандал и с друга компания… А индийската може да е проблемна също. Трябва (ЧЕЗ) да намерят партньор с ясна структура на собственост, да няма офшорки и да се знае чий капитал се използва, защото не може да скочим от един проблем на друг.

– Чу се за възможност за извънсъдебно споразумение и плащане на определена сума, за да може бълагрската държава да влезе в сделката? 

– Ако опитат да намерят някакви пролуки, за да излязат от проблема, това също ми изглежда доста проблематично. Историята изглеждаше лесна в началото. ЧЕЗ иска да се изтегли от България и търси партньори, на които да продаде. Проблемът е, че не се знае кой стои зад тези партньори и дали става дума за пране на пари. Затова сега ЧЕЗ трябва да намери решение и да каже: „Добре, може да намерим нов избор, да намерим нови партньори, да ги проверим дали може да се разчита на тях” и тогава потенциално да продаде. Чешкото правителство държи 70% от акциите (на ЧЕЗ – б. ред.), затова чешкия министър на финансите и премиер трябва да са сигурни, че сделката е чиста и могат да накарат чешкия мениджмънт да действат правилно.

Разполагам с частична информация само отвън, но смятам, че трябва да се спре транзакцията и да се започне нова процедура, която да провери перфектно партньорите и финансирането им, така че да се продаде на разумни партньори.