Дават до 200 лв. на учителите за квартира

Ако бъдат одобрени, промените ще влязат в сила със задна дата от 1 януари 2018 г.

Красимир Вълчев

Красимир Вълчев

Учителите ще получават до 200 лв. за квартира, ако те или член от семейството им нямат собствено жилище в същото населено място. Това предвижда проект за промени в наредбата за условията и реда за възстановяване на транспортните разходи или на разходите за наем на педагогическите специалисти в институциите в системата на предучилищното и училищното образование, публикуван за обсъждане на сайта на МОН.

С поправките отпада условието учителят да работи непременно в малко населено място извън местоживеенето си, за да получава субсидията. В проекта за наредба думите “малко населено място” се заменят с “населено място”. Досега, за да му се отпускат средства, педагогът трябваше да работи в селища с население до 30 хил. жители.

Възстановяването на разходите за наем по месторабота е алтернатива за наетите педагози от други градове да не пътуват всеки ден. Проектът предвижда още да се възстановяват разходи за наем, когато местоработата на учителите е в по-отдалечени, слабо населени или планински райони с по-слабо развита пътна инфраструктура. Ако бъдат одобрени, промените ще влязат в сила със задна дата от 1 януари 2018 г.

Учителите получават допълнителните си пари в училището, в което работят.

Целта, която си поставя предложеният проект, е гарантиране на качеството на учебния процес чрез разширяване на възможностите за подбор на персонал с нужната квалификация. Промяната ще осигури условия за по-голяма трудова мобилност за наемане на необходимите квалифицирани специалисти, живеещи в други населени места, пише в мотивите към проекта за поправки в наредбата.