САЩ: Санкциите срещу Русия ще останат, докато тя се изтегли от Крим

Москва въоръжава, ръководи, обучава и се бие на страната на антиправителствените сили в Украйна

Снимка: Reuters UK

Снимка: Reuters UK

Санкциите срещу Русия ще останат в сила, докато тя се изтегли от Украйна, заяви днес държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън на конференция за сигурност във Виена, съобщи Ройтерс цитирана от БТА.

"Никога няма да приемем окупацията на Русия и опита й да анексира Крим. Свързаните с Крим санкции ще останат, докато тя върне на Украйна пълния контрол над полуострова", подчерта Тилърсън на среща на външните министри от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

Докато произнасяше речта си, срещу него на първия ред в залата беше външният министър на Русия Сергей Лавров. По-късно двамата ще имат среща на четири очи, на която се очаква да обсъдят руското предложение за изпращане на въоръжени миротворци на ООН в Източна Украйна като допълнение към невъоръжените наблюдатели от ОССЕ, които вече са разположени там.

Тилърсън се възползва от случая да отправи предупреждение към Москва да не се меси в съседните страни и я обвини, че "въоръжава, ръководи, обучава и се бие на страната на антиправителствените сили в Украйна", съобщи Асошиейтед прес. Той призова Кремъл да изтегли военните си от източния украински регион Донбас и да изпълни ангажиментите си по Минските споразумения. 

Тилърсън отговори също на критиките срещу решението на Тръмп да признае Йерусалим за столица на Израел, като подчерта, че президентът на САЩ просто се е съобразил с реалността. Държавният секретар каза, че САЩ ще продължат да се придържат към решение на израелско-палестинския конфликт, предвиждащо "две държави", ако това е желанието на двете страни. Той добави, че решението за окончателния статут на Йерусалим остава в ръцете на Израел и палестинците.

"Целият свят иска мирен процес и САЩ смятат, че съществува възможност за това", изтъкна Тилърсън. 

Руският външен министър Сергей Лавров обвини "доминирания от САЩ съюз НАТО, че подкопава сигурността в Европа, като подсилва военния си капацитет по източния фланг, безсмислено се разширява и разполага противоракетна система".   

На годишната си среща външните министри на ОССЕ - единствената регионална организация, в която участват САЩ и Русия, освен конфликтът в Украйна ще бъдат обсъдени и теми като противодействието срещу тероризма и човешките права, включително свободата на медиите, посочва ДПА. 

Форумът се провежда на фона на най-острото, след края на студената война, напрежение между западните страни и Русия.  Откривайки го, генералният секретар на организацията Томас Гремингер заяви, че "сигурността започва с доверие, а доверието - с диалог". "Крайно време е да съживим днес този диалог", обърна се той към  външните министри от над 40 страни.