Д-р Сотир Марчев за връзката между народния израз "От стара коза яре" и интелигентността на детето

Колкото по-възрастен към момента на зачеването е бащата, толкова децата са по-умни, твърди лекарят

Д-р Сотир Марчев

Д-р Сотир Марчев

Зодиите и по-скоро датата на раждане, оказват влияние върху здравето на човека, и напоследък за това има все повече научни резултати, коментира кадиологът доц. Сотир Марчев, цитиран от Viapontika.

Причините обаче не са космически, звездни или окултни, а биологични, медицински и социални и нямат нищо общо с тайнствени сили, убеден е кардиологът.

"Като биологичен род хората се отличаваме много от животните и по това, че децата ни се раждат изключително незрели. Поколението на повечето животни веднага след идването си на бял свят е в състояние да хукне да бяга, а човекът прохожда чак около първата си година. Причината бебето да е толкова уязвимо и незряло, изглежда, е главата. Човешкият род е възникнал чрез еволюция на мозъка, на централната нервна система, което несъмнено е довело до увеличение на размерите на главата. Бебетата се раждат в последния момент, в който главата може да мине през тазовите кости на майката.

В началото имунната ни система е крайно неукрепнала, затова децата, които се раждат по време, в което въздухът е наситен с прашец от цъфтежа на растения, са изложени на силната им атака. Недоизградената имунна система не може да преодолее дразнението от многото алергени и за тези деца е много по-вероятно да развият алергии, от които да страдат цял живот. Не е от решаващо значение точната дата на раждането, а фазата на разгръщане на цъфтежа на растенията през сезона. 

Да речем, в Южна Европа - Италия, Испания, България, рисков за алергии е още април, в Централна Европа пикът започва през май, в северните страни и планинските райони на континента - през юни", обяснява д-р Марчев.

Според него сезонът, в който човек се ражда, влияе и върху психическото му здраве. " През зимата се раждат повече шизофреници, отколкото през другите сезони. Като пикът е през декември. И това е факт, пише го в учебниците по медицина в цял свят. У нас също е потвърдено и в практиката - от проучване на колеги от Военномедицинска академия по времето, в което казармата беше задължителна. Най-много случаи на отключване на шизофрения имаше сред родени през декември. Факт, който никой не оспорва", коментира кардилоогът.

"Освен много незрели, бебетата ни се раждат и с много меки кости - за да може да преминат през родовите пътища на майката. По тази причина костите започват да се втвърдяват след раждането. Затова е важно какво е през тези месеци слънчевото греене, под чието въздействие се образува витамин D. Родените в началото на лятото имат по-малко 
костно-ставни проблеми. А есенните и зимните бебета - обратно".

Попитан има ли закономерност за здравето на първородното дете в семейството и следващите, медикът казва: "Обикновено най-малкото дете е най-умно. Българският народ отдавна го знае - във всички приказки най-малкият брат е героят и умникът, най-малката дъщеря - най-изобретателната. Народният комплимент е “от стара коза яре”. Това отразява опита на народа. Но се доказва и от тестовете за интелигентност, които показват, че децата на по-възрастни родители често се справят по-добре.

Има много опити за обяснение. Аз харесвам най-много теорията, че причината не е генетична, а социална. По-възрастните родители възпитаваме по-спокойно и трезво късните си деца. При раждането на първото дете сме млади и зелени и влагаме повече емоции, отколкото трябва."

Според прочувания интелектът на децата зависи не толкова от възрастта на родителите, а от възрастта на бащата. Колкото по-възрастен към момента на зачеването е бащата, толкова децата са по-умни. Докато за майката принципът е, че колкото е по-млада, толкова децата са по-здрави. Логично е - колкото по-възрастна е, толкова по-възрастни стават яйцеклетките . Затова и с напредването на годините на майката рискът за генетични дефекти при детето нараства, казва докторът.

По тази причина в хода на хилядолетията човечеството си е направило формулата за идеалното семейство - възрастта на жената да е 1/2 от тази на мъжа плюс 7 . Например ако той е на 30, съпругата да е на 22. Изобщо принципът жената да е по-младата в брачната двойка не е наложен административно, а си има биологичен смисъл, разкрива д-р Марчев.