Д-р Николай Брънзалов: За преглед на пациенти ни остават около 3 минути, останалото е бумащина

В последния месец имаме два случая на починали колеги на работните си места, заяви председателят на Контролната комисия на НСОЛБ

Д-р Николай Брънзалов

Д-р Николай Брънзалов

Тежи ни грубото администриране в системата на здравеопазването. Заради бумащината за преглед на пациенти ни остават около 3 минути. Това каза д-р Николай Брънзалов от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България, в ефира на БТВ, коментирайки днешния протест на личните лекари. По думите му това може да се реши чрез съвременните технологии. „В кой век живеем? Защо сме принудени да пишем на ръка? Носят се флашки на крака. Дали сме нашите предложение в здравното министерство, но това е глас в пустиня“, споделя лекарят. 

При протеста ни през март не бяха удовлетворени исканията ни. „Ние не желаем протести, искаме да си подобрим условията си на труд“, категорични са от Национално сдружение на общопрактикуващите лекари в България. „Ние намаляваме. Масово лекари се изнасят от България. Не може средната възраст на лекарите да е над 65 г. и на никой да не му пука. Явно тази система не работи добре“, подчерта Брънзалов. 

„В последния месец имаме два случая на починали колеги на работните си места. Не може да се работи по този начин. Аз не мога да си върша работата, но не по моя вина. Това е олицетворението на цялата ни система. Ние не създаваме правилата, а се опитваме да посъветваме тези, които ги създават. Лекарите бягат от България. Общопрактикуващите лекари са малко“, изтъкна той част от проблемите на джипитата. 

„В системата се твори на мускули, без кооперация с нас, без да се чуе нашето мнение“