Д-р Мохд Абуаси: Саудитска Арабия плати на Тръмп да поддържа режима

Но най-голямата катастрофа от това посещение е в друго, заяви директорът на Центъра за близкоизточни изследвания

Но най-голямата катастрофа от това посещение е в друго, заяви директорът на Центъра за близкоизточни изследвания
Д-р Мохд Абуаси от Центъра за близкоизточни изследвания обясни в предаването "Лице в лице" на бТВ корена на съвременния тероризъм. "Ал Кайда и Ислямска държава изповядват една екстремистка идеология, която включва салафизма и уахабизма. Това е религиозно екстериместко течение, което се изповадва от малцинство мюсюлмани. Никъде в света не е официална идеология, освен в Саудитска Арабия. Именно това обяснява защо оттам излязоха най-много террористи в целия свят. Тази идеология е още от 70-те - 80-те години и действа необезпокоявана в Западна Европа и впоследствие на Балканите", разказа д-р Абуаси. Той обясни защо в България някои мислят, че ние от България нямаме нито един терорист етнически българин, докато в същото време има от Македония десетки, десетки от Косово, Босна, Албания - стотици хора от тези дърлжави.

Причинита според експерта е, че при нас обществото и държавата забраниха тази идоелогия в България. Медиите по същия начинв бяха безмилостни към хората, които изповядват тази идеология, забраниха фондациите. Всички в други страни работят до ден днешен необезпокоявани. Още повече, всички признаха, че в Сирия и в Ирак има над 40 000 бойци от Европа. Те как са създадени? Оставете, че са минали границите на Европа, а къде са били подготвени? В Западна Европа. Във Великобритания до ден днешен има един имам, който проповядва в джамията идеологията на Ал Кайда, дори не трациинния салафизъм, а ислям от позицията на Ал Кайда, което не е позицията на другите мюсюлмани. И работи необезпокоявано. Неговите кадри и клипове са гледани от стотици хиляди. Проповядва на арабски и английски. По произход е египтянин, но и агнглийски гражданин. Тази идеология се разпространява в тези дърлжави - Франция, Белгия, Великобритания, под лозунга за правата на човека. Но това не е свобода на религия. Един милиард и 300 милиона са мюсюлманите в света. Те не са салафити. 

Д-р Абуаси каза още, че и мюсюлманите са жертви в Ирак и в Сирия, на този джихадистки салафизъм. За една седмица убиват хиляди мюсюлмани, които не са с тях. По тяхно тълкуване, ако не ги последваш, значи отстъпваш от религията. Наказанието е смърт. Жертвите между мюсюлманите са много пъти повече, отколкото от атентатите.

Експертът отговори и на въпрос за опасностите от идеологията, която се проповядва в циганската махала в Пазарджик. "Там изповядват същата идеология. Затова предупреждаваме, че този салафизъм е опазен, опасни са и хората, които са учили в Саудитска Арабия. Каква религия са учили там? Там няма друга", поясни д-р Абуаси. Стига да има само някакъв процент, ще имаме проблем, предупреди той.

Експертът коментира и посещението на Тръмт в Саудитска Арабия. "Тръмп подписа договор за оръжия за 350 милиарда. Това е най-голямата сделка в историята. В Саудитска Арабия голямата част от населението са неграмотни. А те купуват оръжия! Това е цената, която трябва да плаща Тръмп, казвайки - ние няма да защитим тези режими безплатно. Саудитите нямат капацитет да ползват това оръжие. Това е плащане да бъде поддържан режимът. Но това не е най-голямата катастрофа от това посещение. Саудитците се разбраха да създадат най-големия център в света за ислямистки идеологии със седалище в Рияд.