Д-р Дариткова: Доходите на хората, социалната политика, образованието и здравеопазването стават наш приоритет през следващия мандат

В по-голямата част от времето ми като политик аз си оставам лекар, казва пред Faktor.bg кандидат-депутатът от ГЕРБ
- Д-р Дариткова, очаквано отново поведохте листата на ГЕРБ в Смолян, как ще представите отбора си пред жителите на областта?

- Предизвикателство е да излезеш за четвърти път и да се бориш за доверието на съгражданите си с отбор, 80% от който е познат. И то на фона на актуалната за обществото тема за новите лица. Но благодарение на натрупания опит, сме по-добре подготвени за ангажиментите, които поемаме. В листата след мен са хора, които вече са се доказали пред жителите на област Смолян. Има и нови лица, защото ГЕРБ промени управленските си приоритети. Сега във фокуса ни е образованието и подготовката на младото поколение за бъдещето – доброто познание  и приучването към здравословен начин на живот. Защото инвестицията в младите е инвестиция в бъдещето. В тази кампания, както и досега, разчитаме на толерантен диалог и битка на идеи.  


- На какво стъпвате като реално свършена работа за региона?

- През двете години управление успяхме да реализираме много инфраструктурни проекти. Приоритетът на ГЕРБ за първите два мандата намира най-пряко отражение в Смолянска област. По-добро състояние на пътната инфраструктура, толкова инвестиции в спортни зали, толкова променена жилищна среда със санираните блокове досега не е имало. Всичко това е видимо и е в ярък контраст с това, което заварихме. Имаме постижения в подобряване на бизнес средата и развитието на туризма в региона. От гледна точка на моята лична експертиза в областта функционират не само всички съществуващи болници, но са открити и две болници за рехабилитация. Климатичните условия в региона позволяват тази насока на медицината да се развива успешно. Поставихме началото на проекта за инвазивна кардиология в Смолян. Вече е обявена обществената поръчка, средствата са осигурени. А това е инвестиция в здравето и живота на хората. Най-голямата ни гордост е предстоящото отваряне на ГКПП Рудозем – Ксанти, защото това ще даде нов тласък на туризма и икономиката в нашия край. 

- Кои политики смятате за безспорно успешни на национално ниво и смятате да продължите?

- Успешната реализация на европейски проекти е политика, която сме следвали неотклонно и има реални резултати. Това е инвестиция в икономиката, която впоследствие ще ù даде стабилност във времето, когато фондовете ще спрат. Ангажиментът на ГЕРБ за спиране на контрабандата и контрол на всички приходи дава своите резултати като повишена събираемост, а генерираните средства ще се използват за целите на социалната политика.   

- А кои смятате да загърбите заради неодобрение на обществото?

- След обстоен анализ на постигнатото и очакванията на хората стигнахме до извода, че трябва да насочим усилията си в сферата на общото благосъстояние и доходите на хората, социалната политика, образованието и здравеопазването. Подреждайки ги по важност, поставихме на първо място образованието, защото е много важно да имаме образовано младо поколение, което да се реализира успешно. Социалната политика може да стъпи на базата на постигнатата икономическа стабилност. Сега вече можем да коментираме доходи, да поемем конкретни ангажименти за подобряване благосъстоянието и на пенсионерите. 

- Вашата сила е в здравеопазването, за какво ще се борите в тази сфера?

- Да направим системата достатъчно ефективна и качествена. Ние смятаме, че имаме достъпна здравна система, но трябва да постигнем ефективно управление на ресурсите и качество на медицинската помощ. Заложили сме на идеята за изграждане на единна здравно-информационна система, която да позволи пациентът да се постави в центъра на здравеопазването. Това е възможно да се случи за две години. Имаме ясно разчертан план с изчислено финансиране на всеки етап от европейски програми. Системата ще позволи в реално време да се проследи движението на всеки пациент, да се намали административното натоварване на медиците, да имат повече време за пациента, да се минимизират грешките, а контролът да стане по-обективен. Това е възможно да се изпълни в рамките на един мандат, да се отчетат грешките и да се видят ефектите, в това число върху лекарствопотреблението и общата медицинска статистика. Така усилията на държавата в опазване на общественото здраве ще бъдат по-целенасочени в сферата на профилактиката и превенцията на болестите. 

- Кои промени на предишния здравен министър д-р Москов одобрявате и ще надграждате и кои отхвърляте?

- През двугодишното управление на министър Москов бяха направени законодателни промени основно в сферата на Закона за здравно осигуряване и Закона за лечебните заведения. Смятам, че трябва да бъдат продължени промените в лекарствената политика. С промяна в закона ние задължихме притежателите на разрешителни за употреба, които кандидатстват с иновативни лекарства по т.нар. позитивен списък на НЗОК, да дават задължителните отстъпки. Това ще гарантира възможност за достъп на пациентите до нови и на достъпна цена медикаменти, за предвидимост на разходите. Идеята на министър Москов за централизиране на търговете за лекарства за болниците също трябва да бъде подкрепена, защото показа недостатъци периодът, в който болниците сами провеждаха обществените поръчки, а едно такова обединение гарантира постигането на по-добри цени и ефективно изразходване на финансовия ресурс. Идеята за задължителната здравна карта трябва да се доразвие. Тя показва по-скоро дефицитите на медицинско обслужване в различните райони на страната и трябва да се ползва като база за насочване на инвестициите в сектор здравеопазване с цел уеднаквяване на достъпа до здравни услуги на всички граждани.

- А за пръстовия отпечатък какво предстои?

- Нашата концепция за единна здравна информационна система предполага изграждането на всички звена - електронна рецепта, електронно направление. Свързване с всички изпълнители на медицинска помощ - лекари и фармацевти. Създаване на медицинско досие. Свързване с медицинските регистри и структури на здравната система - МЗ, НЗОК, и с немедицинските структури - НАП, НОИ и Статистически институт. След това идва вече ключът към тази система. Нашата идея е за електронна здравна карта. Предвиждаме от 2018 г. въвеждане на лична карта с чип. С нея пациентът ще има достъп до цялата здравна система. А медицинските специалисти - достъп до цялата медицинска информация в неговото лично здравно досие. Пръстовият отпечатък беше начин да се идентифицира присъствието на пациента в болницата, но реализацията му се оказа не особено удачна.

- А до 2018 г., докато се въведе лична карта с чип, как ще се идентифицираме?

- Нашите IT-специалисти изказаха мнение, че имаме един уникален цифров код - нашето ЕГН, което на този етап може много успешно да ни послужи за идентифициране на пациента в системата. И чак като се изградят всички елементи на здравно-информационната система, вече може да се търси и другият вариант за идентифициране. На този етап смятам, че това е по-рационалното решение.  

- Казвали сте, че добро здравеопазване може да се постигне не с революция, а с еволюция, но мнозина вече губят търпение. Искат положителна промяна днес. Тази мисия възможна ли е?

- Смятам, че промяната в сектор здравеопазване е постоянен процес. Той няма как да достигне до етап на окончателно добро здравеопазване. Напротив, така както се развива медицинската наука, така ще имаме все нови и нови изисквания към здравната система. И другото, което винаги съм твърдяла, е, че няма как да се постигне промяна в сектор здравеопазване без обществен и надпартиен консенсус, защото секторът не може да бъде променен само в рамките на един мандат, нито с усилие само на една политическа структура. И занапред ще разчитаме на един разумен диалог между политическите сили в сектор здравеопазване.  

- Да се постави пациентът в центъра на системата, това сякаш не е клише за Вас!?

- Не, това е амбиция. Пациентът трябва да е водещ и грижата за него трябва да бъде освободена от всяко друго съобразяване и администриране. Това е голямото предизвикателство, с което не сме се справили досега. При въвеждането на различни изисквания и нормативни регулации ние невинаги се съобразяваме с това основно правило - грижата за пациента да бъде водеща, както някога са ни учили в университета по медицина. Тоест, нашата амбиция е всеки, който е учил медицина, да може да я практикува според квалификацията – без други съображения.

- Преди дни си направихте профил във Фейсбук и буквално часове по-късно имате над три хиляди приятели. Това какво значи за Вас?

- За мен това е нещо ново, защото винаги съм предпочитала живата комуникация. В различните си качества - на практикуващ лекар и на политик, се срещам с много хора. Сега Фейсбук ми даде възможност да осъществя и друг вид комуникация. Повече хора могат да се информират за ангажиментите, които поемам. Отговарям на повече въпроси, дори в здравната сфера. Повече мога да помагам и съдействам. В по-голямата част от времето ми като политик аз си оставам лекар. А пред нас стои задачата да подредим системата така, че пътят на пациента до най-доброто решение на него да бъде гарантиран, а не да се налага някой да я подпомага.

- В политиката сте от 2009 г. – как запазихте почтеността си?

- Когато човек има заложена ценностна система от неговите родители, когато човек се развива, но не се променя из основи, запазва житейските си принципи. За мен това е естествено състояние и съм в мир със себе си. Има и изкушения, и опити за дискредитиране, и интервенции в личното пространство, които съм преодолявала с честно отношение.