С покачването на температурите ни дебне нова грипна вълна

Скарлатина и варицела мъчат хлапетата

С повишаването на температурите се очаква и нова грипна вълна. Очакваните щамове обаче ще са характерните за пролетно-летния сезон, а не тези, които предизвикаха зимната грипна епидемия. Тъй като доста хора боледуваха от грип тази година, трябва да знаят, че след тежка вирусна инфекция един-два месеца имунитетът е намален.

“Трябва да се пазим от други инфекции, да приемаме разнообразна храна, както и да спазваме добър хранителен режим, които да подобрят за кратко време имунитета ни“, каза директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев.

Личните лекари също вече предупреждават пациентите си, че се задава нова вълна от грип и настинки заради рязкото затопляне. Според тях вирусите, които ще ни атакуват, са свързани с болки в гърлото, температура и стомашни неразположения.

“Тази година грипът няма да ни подмине и през пролетта. Още през март се очаква вирусите да атакуват най-малките и възрастните. Вируси със суха кашлица и висока температура ще атакуват децата с първите пролетни дни. Те са свързани с периода на занижен имунитет на организма ни през пролетта. Тези вируси ще си отидат, но по-нататък ще дойдат други - ентеровирусите, които също са с гърлобол”, коментира лекарят.  

Скарлатина и варицела мъчат хлапетата

“В същото време са повече случаите на варицела и скарлатина. От началото на тази година случаите на варицела са с 500 повече в сравнение с миналата година, а тези на скарлатина са 300-400 пъти повече. Причината за последната болест е липсата на направени микробиологични изследвания. И това, че някои колеги предписват скъпи антибиотици, които се дават рядко. А те в случая не действат. Разковничето за скарлатината са най-евтините пеницилинови илачи. Те обаче имат един недостатък - трябва да се дават често, което е кошмар за съвременните майки”, допълни специалистът.