Какво съсипва психиката ни?

И защо чаша вино преди лягане може да доведе до безсъние

Ключът към стабилно психическо здраве може да се окаже много по-прост, отколкото мислим. Група учени от университета Бингамтън в Щатите са установили, че хората, които спят по-малко от 8 часа на денонощие, имат много сериозни проблеми с психическото си състояние. Професор Меридит Коулс и нейният студент Якуб Нота са наблюдавали група от 52-ма души, имащи проблем със съня. Те редовно са се оплаквали от тревожност, апатия и други негативни емоционални състояния. Участниците в проучването е трябвало да дадат оценката си за изображения, които предизвикват различни състояния, като шок, тъга, радост. Движението на очите им е било записвано, докато те дават отговорите си. 

Проучването е установило, че колкото по-малко спи човек, толкова повече вниманието му се задържа върху образите, които предизвикват негативни емоции. 

Според професор Коулс хроничният недостиг на сън кара хората да бъдат "заключени" в тежко емоционално състояние, от което сякаш няма измъкване. 

Учените смятат, че ако успеят да подобрят съня, може да се преборят с някои тежки психически заболявания, като например натрапчивите мисли, които водят до фатален край. 

Освен за емоционалното ни състояние, добрият сън е полезен за имунната система, сърдечната дейност и дори според някои изследователи е превенция за болестта на Алцхаймер и редица заболявания на мозъка и нервната система.

Защо чаша вино преди лягане може да доведе до безсъние

Изпиването дори само на една чаша вино преди лягане може да предизвика разстройство на съня и на биологичния часовник на човека. Алкохолът първоначално предизвиква известна сънливост, но води до по-лошо качество на съня и се събуждаме изморени.

Той влияе на сънната хомеостаза - вътрешния регулатор на съня в човешкия организъм. При редовна консумация на спиртни напитки преди лягане се стига до безсъние.

"Досега преобладаваше мнението, че алкохолът води до промяна на циркадния ритъм - нашия вътрешен 24-часовник часовник. Всъщност той действа върху хомеостазата - механизма на нашия мозък, който регулира баланса на съня и будното ни състояние. На нас ни се доспива под въздействие на напитките, но сънят ни е насечен и се събуждаме по-рано от обикновено", обясняват учените.

Тъй като алкохолът е диуретик, организмът изхвърля течности и при неговата консумация трябва да ходим по-често до тоалетната през нощта, което също вреди на съня.

Как да си помогнем без употреба на силни медикаменти

При дефицит на витамин В за дълъг период настъпват смущения в съня, невъзможност на човек да се отпусне и да заспи. Подходящи източници на витамин В са пълнозърнести храни и ядки, карфиол, грах, зеленолистни зеленчуци, особено марулите, които съдържат вещества, подпомогащи съня.

Бабиният метод остава актуален - чаша мляко с малко мед. Може да си направите и медена вода или билков чай с мед, вместо с прясно мляко.

Не забравяйте, че организмът започва да се подготвя за сън дълго преди самото заспиване. Затова вечерно време трябва да се ограничат активните дейности, включително да се намали излагането на изкуствена светлина и на тази, излъчвана от екраните на електронните устройства.

Поне 4 часа преди лягане е добре да се ограничи употребата на алкохол и цигари. Избягвайте след 15 ч. напитки съдържащи кофеин. Вечеря се до 18 ч., леки ястия като задушени или печени зеленчуци, тъй като мазната, тежка храна стимулира дейността на стомаха и червата и нарушава производството на мелатонин, който се грижи за спокойния сън.

Спазвайте определен режим – лягайте и ставайте в едни и същи часове.

Йогата е много подходяща за хора със заседнал начин на живот и с проблеми със съня. Йога упражненията помагат за релаксация и разтоварване от стреса, помагат за освобождаването от мускулното напрежение, емоционалното и умственото напрежение.

Ако се събудите през нощта и не успявате да заспите отново, практикувайте подходящи релаксиращи техники. Избягвайте да ставате от леглото, да включвате осветлението, за да да четете, или да гледате телевизия.