Кабинетът одобри нова национална програма за превенция на туберкулоза и ХИВ

​В края на десетилетието заболеваемостта и смъртността от туберкулоза да намалее с 40%, а новите случаи на ХИВ да спаднат със 75%. Това предвиждат двете Национални програми за превенция на туберкулозата и на ХИВ и сексуално предавани инфекции, които прие на днешното си заседания служебният кабинет. Програмите са по изискване и в изпълнение на ангажиментите на България към международните препоръки на ЕС, Световната здравна организация и ООН, но залагат амбициозни цели за българското здраве.

Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата (2017-2020 г.)

С 40% до 2025 г. в сравнение с 2015 г. следва да се намали както заболеваемостта, така и смъртността от туберкулоза, предвижда програмата. Групите в риск, към които са насочени дейностите в нея, са хората лишени от свобода, ромската общност, наркозависимите и алкохолнозависимите, бежанците и търсещите убежище, мигрантите, децата на улицата и младите хора в риск, хората, живеещите с ХИВ и СПИН.


Нови групи, към които ще бъдат насочени дейности с обновената програма, са медицинския персонал в лечебните заведения за туберкулоза и в микробиологичните лаборатории за диагностика на туберкулозата, както и хората с инсулинозависим тип диабет.

За последните десет години в изпълнение на програмата заболеваемостта от туберкулоза в България е намаляла от 39 на 100 000 души през 2006 г. до 22.5/100 хил. през 2015 г.

Национална програма за превенция и контрол на ХИВ и сексуално предавани инфекции (2020 г.)

Достигане до минимум 60% покритие на групите в най-висок риск чрез интервенции за превенция, намаляване със 75% на новите случаи на ХИВ инфекция, елиминиране на предаването на ХИВ инфекцията от майка на новородено са сред целите на програмата до 2020 г.

Амбицията е в края на десетилетието поне 90% от инфектираните с ХИВ, да са диагностицирани и да знаят своя статус и 90% от хората, живеещи с ХИВ да са включени за лечение с антиретровирусна терапия. До 95% от бременните жени да имат изследване за сифилис и до 90% - за ХИВ. Също и да се осигури защита и нулева дискриминация на хората, живеещи с ХИВ, гласи документът.

България е страна с ниско разпространение на ХИВ сред общото население. По данни от Европейския център за контрол на заболяванията новорегистрираните случаи на ХИВ у нас за 2015 г. представляват 3 души на 100 хиляди при средна честота на разпространение за ЕС от 5.8 на 100 хиляди.

С финансиране от Глобалния фонд на ООН, в последните десет години усилията тук са насочени главно към инжекционно-употребяващите наркотици, което намали разпространението на ХИВ сред тях от 46% през 2008 г. до 12% през 2016 година.