Eлиминирайте 15 грешки, ако искате да имате перфектна коса

Най-честата грешка, която жените правят, за да имат перфектна коса, е лошият избор на шампоар

Най-честата грешка, която жените правят, за да имат перфектна коса, е лошият избор на шампоар

Поддържаната коса играе една от ключовите роли в създаването на един уникален и привлекателен образ. За да имате мечтаната от вас коса обаче трябва да се справите с 15 грешки, които несъзнателно или съзнателно допускаме.

Най-често срещаната грешка на жените, в стремежа си да имат перфектна косата, е изборът на шампоан, който не винаги се оказва най-подходящ за вашата коса.

Грешка №2. Миенето на косата прекалено често или не достатъчно. Препоръчителната честота зависи от индивидуални фактори, като например вашия тип коса, както и качеството на водата, която използвате. Ако косата ви се омазнява е препоръчително да миете косата си веднъж на всеки 1-2 дни.

Грешка № 3. Неправилно прилагане на шампоана Срешете косата си внимателно, преди миене. Количеството шампоан, зависи от дължината на косата. Бъдете внимателни, да не се използва твърде много. Поставете шампоан върху дланите си и ги разтрийте до образуване на пяната. След това нанесете шампоана в корените на косата си. Използвайте масажиращи движения, като докосвате само с пръсти (а не с ноктите си, за да се избегнете причиняването на драскотини).

Грешка № 4. Когато забравите да овлажните и подхраните косата. Можете да използвате специални балсами и маски за коса (уверете се, че продуктите, които използвате, не са вредни за вашия тип коса). Използвайте балсам, едновременно с шампоан или веднага след това. Правилният начин да се прилага балсам е да се нанесе по цялата дължина на косата, като се избягва втриване в кожата. Маските за коса – не е необходимо да ги използвате повече от един път седмично.

Грешка № 5. Температурата на водата Много хора използват прекалено гореща вода при измиване на косата. Това е сериозна грешка. В идеалния случай, необходимо е да се използва топла или хладка вода – това ще помогне за премахване на мръсотията и подобряване на кръвообращението. Най-добре е да се завърши с хладен или студен душ – такъв финал ще стимулира кръвообращението в корените на косата и ще направи косата ви да изглежда гладка и лъскава.

Грешка № 6. Сушене на косата с кърпа След като е измита коса, попийте я внимателно от корените към краищата с кърпа. Не слагайте кърпата около главата си – това може да повреди космените фоликули. Ако е необходимо да се изсуши косата по-бързо, използвайте памучна тениска вместо кърпа!

Грешка № 7. Честото и агресивно сресване Прекомерното сресване може да направи косата ви чуплива. Не сресвайте косата си веднага след измиване. Изчакайте мокрите кичури да изсъхнат, след това внимателно ги разделете с пръстите. Едва след това може да започнете да разресвате. Не забравяйте да използвате гребен с широки зъбци.

Грешка № 8. Честата употреба на стилизиращи продукти Сешоари, маши, преси както и други подобни уреди увреждат косата, правят я суха и чуплива. Ако все пак ги използвате не забравяйте да нанасяте спрей за топлинна защита по цялата дължина на косата.

Грешка № 9. Неправилно използване на сешоара Използването на сешоар неправилно може да доведе до увреждане на косата. Ето стъпка-по-стъпка как се прави: Да започнем с това, попийте мократа коса с кърпа. Започнете сушене на косата от корените към краищата. В началото, докато косата е още мокра, можете да използвате максималната температура за сушене. Но след това, малко по малко, температурата трябва да бъде намалена, за да се избегне прекомерно изсушаване. Завършете сушенето с струя студен въздух.

Грешка № 10. Нездравословен начин на хранене Лошо балансирана диета и нездравословна храна прави невъзможно за един организъм да попълни своите запаси от витамини и минерали. Ако такава ситуация се превръща в норма, можете да забравите за здрава и красива коса! Включвайте протеини от животински произход в ежедневните си ястия. Цинкът е извънредно важен за вашата коса. Бихте могли да си го набавите от яйца, морски дарове, алабаш, овесена каша, авокадо или сушени сини сливи. И не забравяйте за желязото и калция! Можете да ги набавите чрез бобови растения, риба, птиче месо, черен дроб, пшеница, елда и ядки.

Грешка № 11. Не се грижите за вашето здраве В някои случаи, изтощената коса и загуба й може да са симптоми на сериозни заболявания. Те могат да включват стомашно-чревния тракт или проблеми с щитовидната жлеза, хормонални нарушения, стрес и диабет. Нашите организми работят по такъв начин, че косата ни винаги последна получава хранителните вещества.

Грешка № 12. Пренебрегването на шапките. Шапката може да предложи добра защита от слънцето. А вълнена шапка предпазва от студа. Специалните шапки за сауна предпазват косата от вредните въздействия на парата.

Грешка № 13. Не поддържане на вашия гребен или четка. Вашият гребен трябва да се измива с топла вода най-малко веднъж седмично. Също така не забравяйте да сменяте гребените или четките редовно.

Грешка № 14. Рядко посещение при фризьор. Това е много важно. Подстригвайте косата си най-малко веднъж на всеки два месеца. Чрез премахването на цъфтежа предпазвате косата от заплитане.

Грешка № 15. Пусната коса по време на сън Ако косата ви е дълга или средно дълга препоръчително е да я сплитате преди лягане. Това ще попречи да се заплете. Освен това – сутрин ще отделяте много по-малко време!