Британски учени спряха дегенерацията на мозъка

Става въпрос за два нови медикамента, които са тествани върху животни и предстоят изпитания и върху хора

Става въпрос за два нови медикамента, които са тествани върху животни и предстоят изпитания и върху хора

Британски учени с нетърпение очакват началото на тестовете върху хора на две нови лекарства, които имат потенциал да спрат всички невродегенеративни заболявания на мозъка, разказва Би Би Си.

През 2013 г. екип от Съвета за медицински изследвания на Великобритания за първи път успя да спре умирането на мозъчни клетки на животни. Компонентите на лекарството обаче се оказаха неподходящи за хора, тъй като причиняваха органна недостатъчност.

Сега обаче са открити две нови лекарства, които имат същия защитен ефект на мозъка и вече са потвърдени като безопасни за хората. Едното - тразодон, вече се ползва срещу депресия, което значително би ускорило тестовете и процеса на одобрението му и за друга употреба. Другото пък - DBM, се тества върху пациенти с рак.

"Много е вълнуващо", казва проф. Джована Малучи от Токсилогията на Съвета за медицински изследвания в Лестър.
Тя иска да започне скоро тестове на лекарствата върху хора с деменция, и смята, че в рамките на 2-3 години ще знаем дали те действат.

Как обаче работят двете лекарства?
Новаторският подход е свързан с естествените защити, които мозъчните ни клетки имат поначало. Когато вирус завземе такава клетка, това води до натрупване на вирусни протеини. Клетките отговарят със спиране на всякакво производство на протеини, за да ограничат разпространението на вируса.

Много невродегенеративни заболявания включват производството на дефектни протеини, които активират същите защити, но с много по-сериозни последствия. Мозъчните клетки спират да произвеждат протеини за толкова дълго време, че накрая умират. Този процес, когато бъде повторен от невроните в целия мозък, може да унищожи способността на човек да се движи, паметта му и дори да го убие, в зависимост от заболяването.

Смята се, че това е основната причина за повечето форми на невродегенерация, така че спирането на процеса се очаква да лекува много различни заболявания като Алцхаймер, Паркинсон, Хънтингтън и множествена склероза.

"Малко вероятно е да ги излекуваме напълно, но ако спрем развитието му, можем да превърнем например Алцхаймер в напълно различно заболяване, с което може да се живее", надява се проф. Малучи.

Новите лекарства са спрели успешно развитието на прионова болест при мишки - първи случай, в който изобщо някакво невродегенеративно заболяване е блокирано в каквото и да е живо същество. Допълнителните изследвания сочат, че те могат да направят същото и с други болести от този тип. Компонентите са токсични за панкреаса, но учените вярват, че има как да контрират този проблем.

Разбира се, новите медикаменти могат да блокират дадени неврологични заболявания, но не и да възстановят вече нанесените от тях щети.