251 заразени от варицела в София за една седмица

Варна е на второ място в страната със 102 случая, общо 745 са болните в страната
251 случая на заразени с варицела са регистрирани само за последната седмица в София - от 17 до 23 април. Това показват данни на Националния център за обществено здраве и анализи към Министерство на здравеопазването.

На второ място по брой на новорегистрираните заболели от опасната шарка е Варна - 102 случая.

Общо за страната заболелите са 745, съобщава Канал3. За целия месец март са регистрирани 3137 случая, което показва устойчива тенденция в разпространението на заболяването.

В Бургас диагностицитраните случаи през последната седмица са 53, а в Стара Загора - 42. На следващо място е Пловдив - 30, а след него София-област - 27 и Плевен - 26.

Инкубационният период на заболяването е от 12 до 21 дни, средно 14 - 16. Заболяването започва с висока температура до 39 градуса, болки в гърлото, хрема, кашлица и типичен обрив, който първоначално е представен от леко надигнати червени петна до 5-10 мм в диаметър, като за няколко часа се появяват и везикули (мехурчета) върху тези петна. 

Везикулите могат да бъдат разпространени по цялото тяло, включително в косата, като отначало са изпълнени с бистро съдържимо, но после потъмняват и на тяхно място се образуват тъмни корички, а след тяхното отпадане остават тъмни петна по кожата, които изчезват след няколко месеца без образуване на никакви белези.

Развитието на обрива продължава обикновено 3-4 дни, през които продължават да се появяват нови обривни единици и след това настъпва обратно развитие със завяхване на обривите. Обикновено е налице силен сърбеж, който принуждава децата да разчесват обривите, при което се получава разкъсване на везикулите с потенциална опасност от тяхното инфектиране.

Характерно е, че при децата варицелата протича по-леко, отколкото при възрастните, поради което някои родители предпочитат да осигурят целенасочено на децата си контакт и евентуално по-леко преболедуване от това заболяване в детска възраст.