Червен плач за партийната субсидия: Депутат предрече апокалипсис и изчезване на партиите

Ние ще се противопоставяме докрай, заяви Драгомир Стойнев

Драгомир Стойнев

Драгомир Стойнев

Предложенията на ГЕРБ и ДПС за партийната субсидия ще доведе до изчезване на партиите - така се застрашава демокрацията. Това каза заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев по време на дебатите по промените в Закона за държавния бюджет за 2019 г. на първо четене, с които се преизчислява партийната субсидия от 11 лв. на 1 лв. за получен действителен глас, предаде Агенция „Фокус“. 

Стойнев разкритикува управляващите, че са направили предложението на крак и че не търсят устойчиво решение на проблема. 

„Така се случва за съжаление с цялото законодателство. Ние от „БСП за България сме „за“ намаляване на размера на праговете и таваните на партийната субсидия, но това да не застрашава функционирането на политическите партии. Предложенията на ГЕРБ, на ДПС и подкрепата, която се получава от "Атака", ще доведе именно до изчезване на политическите партии. Това е вече промяна на модела. Считаме, че по този начин се застрашава демокрацията. Ние като партия, която винаги е бранила демокрацията, ще се противопоставим на това ваше желание“, каза още Стойнев. 

Според него е нормално да има намаляване на партийната субсидия, защото има партии, които не могат да я изхарчат. 

„Трябва да се намери нужното решение на този проблем. Ние ще предложим на всички политически сили диалог. Предлагаме да не се бърза. Ще поканим всички политически сили между първо и второ четене да седнем, да обсъдим, така че да не застрашим политическия живот в страната“, допълни още зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“. 

Той допълни, че БСП няма да подкрепи този законопроект и ще направят своите предложения между четенията. 

"Жалко е, че подхождате по този детински начин. В крайна сметка това е ваше право. Ние ще се противопоставяме докрай, ако желаете да сложите край на тази политическа система. Всичко друго води до диктатура", подчерта още Стойнев.