Бундесбанк включва китайската валута в резервите си

Юанът все повече се използва като част от валутните резерви на централните банки, например ЕЦБ

Снимка: uk.reuters.com

Снимка: uk.reuters.com

Централната банка на Германия реши да включи китайския юан във валутните си резерви, съобщи Bloomberg.

По време на конференция в Хонконг в понеделник, Андреас Домбрет, член на борда на Бундесбанк посочи, че решението е било взето миналата година след инвестиция от 500 млн. евро от ЕЦБ, част от която е германската институция. Той каза, че няма да коментира обема на резервите, които ще поеме.

“Юанът все повече се използва като част от валутните резерви на централните банки, например ЕЦБ включи юана, но и други европейски централни банки го направиха,” каза Домбрет в Хонконг.

Валутата не е свободно плаваща и има ограничения, както и стриктен капиталов контрол в Китай, но въпреки това банката ще трябва да плати вноската си в МВФ в юани. "Трябват ни сметки в тази валута, четвъртият най-голям член на МВФ е в юани", заяви Домберт.

Той допълни, че международната употреба на юана расте чрез инициативата "Един пояс един път", защото търговските връзки с Китай ще се засилят и в допълнение Китай либерализира чуждестранната собственост. "Сега може да купите 51 на сто от финансова институция там, докато преди това беше невъзможно".