БСП пак атакува властта заради оградата: Лицата, отговорни за далаверите, да бъдат наказани

Очакваме прокуратурата да свърши разследването докрай, обективно и бързо, каза още лидерът на социалистите Корнелия Нинова

След напрежението, което създадоха около Истанбулската конвенция, БСП отново реши да притопли темата за оградата на границата, която е любима тема на журналистката и депутат от БСП Елена Йончева.

„Управляващите искат да заметат следите от лошото строителство на оградата по границата чрез ремонта и да продължат да крадат", заяви председателят на БСП Корнелия Нинова пред журналисти в парламента. Лидерът на социалистите подчерта, че това са парите на хората, които са изкарани от заплати, платили са данъци и някой в държавата ги краде при строителството на оградата.

„В деня, в който прокуратурата съобщава, че е образувала досъдебно производство по случая с оградата, ГЕРБ и ОП внасят поправка в Закона за обществените поръчки, с който искат ремонтите и поддръжката на оградата да бъдат освободени от общия режим на обществени поръчки и да се правят с пряко договаряне. Настояваме този закон да бъде изтеглен спешно. Ако утре го вкарат в зала, няма да го подкрепим и ще положим всички усилия да блокираме приемането му на две четения, както те се канят да го направят", каза още председателят на БСП.

Корнелия Нинова припомни, че БСП е получила отговор от специализираната прокуратура- докъде стигна разследването за строителството на оградата. От този отговор се разбира, че специализираната прокуратурата е организирала досъдебно производство. Фактът, че това го е направила специализираната прокуратура, означава, че то е образувано за допускане на престъпления от висши длъжностни лица, защото специализираната прокуратура се занимава с този кръг лица, каза още лидерът на левицата.

Нинова обясни, че докладът на ДАНС не може да бъде предоставен, тъй като е част от доказателствения материал, но в правната комисия главният прокурор е обяснил, че в него има констатации за завишаване на цените и за неупражнен контрол при строителството.

„Всичко, което сме казали досега за оградата, това, което беше и част от вота на недоверие за корупция, към днешна дата се потвърждава. Краде ли правителството на Бойко Борисов от строителството на оградата? От това писмо, очевидно, отговорът е да", коментира тя.

Лидерът на БСП посочи още, че очаква прокуратурата да свърши разследването докрай, обективно и бързо, и "длъжностните и политическите лица, които са отговорни за тази далавера, за кражбите от оградата, да бъдат наказани."