БСП поиска "доброто от Истанбулската конвенция" да влезе в Наказателния кодекс

Подкрепяме всички мерки срещу домашното насилие, заяви Корнелия Нинова

Корнелия Нинова

Корнелия Нинова

БСП внася промени в Наказателния кодекс и в други закони, които вкарват текстовете на Истанбулската конвенция срещу домашното насилие в Наказателния кодекс. "Доброто в Истанбулската конвенция да стане факт." Това обяви на специална пресконференция в кулоарите на Народното събрание лидерът на БСП Корнелия Нинова.
 
Подкрепяме всички мерки срещу домашното насилие, то е абсолютно неприемливо, изтъкна Нинова.
 
Тя обърна внимание, че става въпрос само за частта от конвенцията, свързана с домашното насилие. Нинова обясни, че предложението на БСП за промени в Наказателния кодекс е домашното насилие да се третира като престъпление от общ характер, тъй като досега е било от частен.
 
„Внасяме предложение за създаване на квалифициран състав, с който се увеличават наказанията на лица, извършили насилие и особено в случаите на рецидив“, посочи Нинова. Тя обясни, че това е първа стъпка от цял комплекс промени в законодателството, които ще предприеме опозицията.
 
„Следващата седмица ще продължим с предложение, което създава кризисни центрове във всички областни градове. Декларираме, че сме за всички мерки за борба с домашното насилие“, заяви Нинова и обърна внимание, че БСП го е правила и досега. „За нас е абсолютно неприемливо домашното насилие, затова предлагаме реално решение“, посочи лидерът на БСП Корнелия Нинова.