Братът на Роналдиньо: Той спря, това е!

Звездата на световния футбол се насочва към политиката, подготвя се за сенатор

Роналдиньо. Снимка: Ройтерс

Роналдиньо. Снимка: Ройтерс

Звездата на световния футбол Роналдиньо прекратява кариерата си. Единственият футболист в историята, който в кариерата си е печелил световната титла, Шампионската лига, Копа либертадорес и "Златната топка", не е играл професионално от 2015 г., но до момента не беше обявил официално, че приключва.

"Той спря. Това е", каза брат му Роберто Асис, който е и негов мениджър.

За последно Роналдиньо се беше във "Флуминензе", където през 2015 г. записа девет мача във всички турнири.

"Ще направим различни събития в Бразилия, Европа и Азия. Разбира се, също така организираме и нещо с бразилския отбор", обяви Асис пред "Глобо".

Роналдиньо спечели вниманието с изключителната си техника и забележителните финтове, като успоредно с футболния талант даваше свобода и на страстта си към забавленията.

Пътят му в професионалния футбол започва през 1998 г. в бразилския "Гремио". В следващите три години юношата на клуба изиграва 145 мача, в които отбелязва 72 гола. Силните му изяви на терена са забелязани от ПСЖ и през 2001 г. френският клуб го купува за малко над 5 милиона евро.

Две години по-късно Роналдиньо е продаден на "Барселона" за 32 милиона евро. Бразилецът става част от звездния отбор на каталунците под ръководството на Франк Рийкард. За пет сезона печели веднъж Шампионската лига (2006 г.) и по два пъти Примера дивисион и Суперкупата на Испания през 2005 и 2006 г.

До края на кариерата си играе още за "Милан", "Фламенго", "Атлетико Минейро" "Керетаро" и "Флуминензе". С "Атлетико Минейро" той спечели Копа либертадорес.

Най-големият успех на Роналдиньо с националния отбор на Бразилия е спечелването на световното първенство през 2002 г. в Япония и Южна Корея.

Наскоро бразилските медии обявиха, че Роналдиньо се насочва към политиката. Той се подготвя да се кандидатира за сенатор.