Бойко Борисов: Всеки ден се сблъскваме с кибератаки

България има своите огромни традиции в тази сфера, но изостава по думите му

 Всеки ден се сблъскваме с кибератаки. Не само в България, говоря за целия ЕС. Трябва да бъдат защитени технологиите ни, за да ги развиваме, иначе става проблем и се дава възможност на терористите да правят чудеса в тази сфера", заяви премиерът Бойко Борисов.

Министър-председателят и европейският комисар по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел откриха в НДК международна конференция под наслов "Формиране на дигиталното бъдеще на Европа: Високопроизводителни изчисления за научни и промишлени приложения в изключителен мащаб", където той каза тези думи, видя faktor.bg.

България има своите огромни традиции в тази сфера, но изостава, по думите му. 

"Докато Китай, САЩ и Япония инвестираха в супер-технологии и космически програми, ние тепърва правехме пречиствателни станции, подменяхме жп линиите, за първи път строяхме магистрали. Има още държави на Балканите, които нямат нито една магистрала. Доста безнадеждно сме изостанали на пръв поглед, но със своите традиции можем да наваксаме. Виждате, от Джон Атанасов до десетките български деца, които печелят олимпиади по света, олимпиади по математика , физика, имаме огромен потенциал", заяви още той.

С отделените средства, с тези регионални центрове, с мощните процесорни системи, които ще бъдат изграждани, с водещото начало на Германия и Франция,  а и на други европейски страни, можем да се върнем обратно на четвъртото място, където сме били", обясни още той.