Борисов и Мария Габриел откриват "Формиране на дигиталното бъдеще на Европа"

Форумът цели да повиши осведомеността относно ролята на високопроизводителните изчислителни системи

Министър-председателят Бойко Борисов и европейският комисар по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел ще открият в столицата международна конференция под наслов "Формиране на дигиталното бъдеще на Европа: Високопроизводителни изчисления за научни и промишлени приложения в изключителен мащаб". Това съобщиха от правителствената информационна служба.
Форумът цели да повиши осведомеността относно ролята на високопроизводителните изчислителни системи за формирането на цифровото бъдеще на Европа и за осигуряване на решения на множество социални и икономически предизвикателства.
Конференцията ще се фокусира върху въздействието на високопроизводителните изчисления върху развитието на научните изследвания и иновациите в полза на обществото и икономиката, като се акцентира върху възможностите за повишаване на конкурентоспособността на страните от Южна и Източна Европа, посредством високопроизводителните изчисления.
Събитието се организира съвместно от Европейската комисия и Министерството на образованието и науката в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС. То ще събере представители на институциите на ЕС, национални, регионални, местни публични органи, представители на академичните среди, инвеститори и други заинтересовани страни.