Борсите по цял свят реагират позитивно на речта на китайския президент

Инвеститорите я определят като знак за отслабване на страховете от търговска война между САЩ и Китай

Пазарите на акции по цял свят реагират позитивно на очакваната с голямо внимание днешна реч на китайския президент Си Цзинпин, тъй като инвеститорите я определят като знак за отслабване на страховете от търговска война между САЩ и Китай.

"Речта на Си Цзинпин е като музика за инвеститорските уши", отбеляза пред MarketWacth Родриго Картил, който е анализатори в National Australian Bank.

"Неговите коментари изглежда отразиха всички основни проблеми, повдигнати от САЩ, включително интелектуалната собственост и либерализацията на вътрешните пазари", заяви пред Ройтерс Йоширори Шигеми, глобален пазарен стратег за JPMorgan Asset Management в Токио. "Си Цзинпин прехвърли топката в полето на САЩ, но изглежда, че Китай полага основи за постигане на споразумение с американските власти", допълни той.

Азиатските борси бяха първите, които реагираха позитивно на обещанията на китайския президент да отвори пазарите в страна за чуждестранния бизнес и да намали митата за вноса на автомобили.

Японският индекс Nikkei приключи търговията във вторник с повишение от 0,54%, китайският водещ индекс Shanghai Composite нарасна с цели 1,66%, а индексът Hang Seng - с 1,66 на сто. Южнокорейският индекс Kospi се повиши с 0,27%, докато австралийският ASX 200 - с 0,83%.

Европейските инвеститори също приветстват речта на китайския президент, като основните фондови индекси на стария континент нарастват в началото на днешната търговия. Общият индекс Stoxx Europe 600 се повишава с 0,58%, френският CAC40 - с 0,72%, а германският DAX 30 нараства с цели 1,12%, докато британският индекс FTSE10 се повишава с 0,46%.

Коментарите на Си Цзинпин се отразяват най-позитивно на компаниите от суровинния и минно-добивен сектор с оглед на техните големи по размер експозиции в Китай, като акциите им поскъпват средно с около 2%.

Фючърсите на трите основни американски фондов индекси също реагират много позитивно, нараствайки с над 1% на извънборсовата търговия. След речта на Си Цзинпин фючърсите на DJIA се повишават с около 250 пункта (скок с 1,04%), на широкият индекс S&P500 - с 1,06% и на технологичният индекс Nasdaq100 - с 1,54%.

Подемът на американските фондови фючърси е факт, след като късно снощи пазарът на акции на Уолстрийт изтри голяма част от първоначалните си печалби в резултат на новината, че ФБР е нахлуло в офиса на личния адвокат на президента Донал Тръмп - Майкъл Коен. Федералното бюро за разследване е иззело от Майкъл Коен запаси, свързани с плащането на 130 хиляди долара на порно актрисата Сторми Даниел (с настоящо име Стефани Клифорд), за която се твърди, че е имал кратка връзка с президента на САЩ. Доналд Тръмп определи операцията на ФБР като "лов на вещици".