Борисов: Със Саудитска Арабия ще си сътрудничим в туризма и селското стопанство

Министър-председателят очаква конкретни договорености при бъдещото посещение на принц Мохамед Бин Салман Бин Абдулазиз Ал-Сауд

Бойко Борисов и Адел Бин Ахмед Ал-Джубейр

Бойко Борисов и Адел Бин Ахмед Ал-Джубейр

Активизиране на двустранните отношения между България и Саудитска Арабия констатираха на среща в София премиерът Бойко Борисов и министърът на външните работи на Кралството Адел Бин Ахмед Ал-Джубейр.

Засилването на икономическия и политическия диалог между двете държави е започнало след разговорите на най-високо равнище в края на миналата година при посещението в Риад на делегация, водена от българския премиер, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

Бойко Борисов приветства интереса на саудитската страна за развитие на отношенията, ярко изразен чрез наситената програма на визити на саудитски министри и официални лица в България. Премиерът посочи, че страната ни вече е предала на институциите в Риад информация и данни за българската икономика и инвестиционната среда, както и предложения за инвестиционни проекти.

Според него с потенциал за двустранното сътрудничество са селскостопанският сектор, бизнес парковете, индустриалните зони, развитието на инфраструктурата, туризмът, транспортът. Министър-председателят изрази очакване да бъдат постигнати конкретни договорености при бъдещото посещение на принц Мохамед Бин Салман Бин Абдулазиз Ал-Сауд, по чиято подготовка двете страни работят активно. Премиерът Борисов и министър Адел Бин Ахмед Ал-Джубейр обмениха мнения и по международни въпроси, свързани с борбата с тероризма, сигурността и миграцията.