Бисер Петков: Парите за хората с увреждания няма да се намаляват

Утре в 15.00 часа социалният министър ще разговаря за пореден път с протестиращите

Хора с увреждания излязоха на национален протест пред Министерския съвет. Те настояват управляващите да приемат справедлива реформа в системата на ТЕЛК с тяхно участие. За реформа, но не такава, която отнема правата им, се обявиха протестиращите, които от сутринта изпълват площада пред МС и президентството. Хората с увреждания искат модерно здравеопазване, достъпна среда, адекватно образование и качествени социални услуги.

„Аз очаквам промяна за инвалидите и въобще да се промени нещо. Аз съм военноинвалид. Да остане, защото искам да мога да работя, да си получавам добавките, които ми се полагат от държавата, а не едното да бъде взето за сметка на другото. Искам да бъда пълноценен гражданин, който да се бори за правата си така, както е във всяка една европейска държава“, коментираха протестиращи.

Хората с увреждания обявиха, че ако управляващите не чуят техните искания, ще има нови протести и блокади на пътища.

Готовност да продължи диалога с организациите на хората с увреждания декларира социалният министър Бисер Петков. Утре в 15.00 часа той ще разговаря за пореден път с протестиращите. Ще бъде обсъдена концепцията, в която се предлага да се въведе втора експертиза на работоспособността. Министърът отново повтори, че парите за хората с увреждания няма да се намаляват.

„Аз съм внесъл концепция за реформа на експертиза на работоспособността в изпълнение на решение на Народното събрание. Фактът, че по тази концепция не са произтекли последващи действия, означава, че тя е замразена. Чакаме заедно с представителите на хората с увреждания да продължим разговора – дали тя може да бъде основа на някои съществени изменения, или би трябвало да работим изцяло по нова концепция“, каза той.

Министър Петков ще обсъди и предложението интеграционните добавки за хората с увреждания да се обвържат с линията на бедност или с минималната заплата.

Протестът се подкрепя от КТ "Подкрепа".

На площада дойдоха и депутати от парламентарната група на БСП. Партията изрази подкрепа за исканията на хората с увреждания. В позиция на БСП, изпратена до медиите, са заявява, че поради неспособността на правителството да се справи със злоупотребите и корупцията в тази система, се наказват хората с реални увреждания.

Социалният министър изрази несъгласие с твърдението на социалистите. „Не съответства на това, което народни представители от БСП са взели отношение по концепцията, всъщност потвърдиха, че има рационалност в тази концепция и че съответно трябва да продължи да се търси решение на проблема, с който, отново подчертавам, всички са съгласни, че съществува“, каза Петков.