Бащата на децата заложници лъгал полицията, че ходят на училище

Това обяснил мъжът в телефонен разговор с кварталния полицай

Бащата на трите деца, които с години били държани в плен от собствените си родители, лъгал полицията, че трите сестри посещават училище. Това казал мъжът на кварталния полицай в „Люлин”, след като общинските власти забелязали, че момичетата не са ходили нито на детска градина, нито на училище.

Това обясниха пред камерата на Нова ТВ експерти от общината, чието задължение е да връщат в класната стая изпаднали от образователната система деца. Последните им посещения на адреса на семейството били в края на октомври и началото на ноември. Тогава обаче никой не отворил врата на апартамента, между чийто стени трите сестри – на 13, 14 и 18 г., на практика са прекарали целия си живот. Съседите пък казали на общинарите, че не познават такива деца.

Експертите от Община Люлин изразиха мнение, че отговорността за това децата да ходят на училище е изцяло на родителите, а близките им трябва да подават сигнали при съмнения за нещо нередно.

В случая със сестрите, държани под ключ, помощ опитва да им окаже техният дядо. Той разказва зловещата история на семейството на дъщеря си пред камерата на „Съдебен спор”. Веднага след това мъжът изчезва. Намерен бе убит преди два дни. За престъплението са обвинени родителите на внучките му.

"Когато се вижда, че родителят е изпаднал в трудно положение, социалните трябва да влязат в дома и да се опитат да помогнат”, коментира казуса детският психолог Младен Владимиров, който категорично изрази несъгласие с това, че единствено семейството трябва да носи отговорността за тази драма.

Той не скри възмущението си от факта, че телевизионен екип успява да разговаря с проблемното семейство от „Люлин”, а „хора с десетилетия експертиза не са могли”, намеквайки за безхаберието на Агенцията за закрила детето.

„При човешките съдби два минуса не правят плюс, както е в математиката”, коментира още Владимиров.

Депутатът от „Обединените патриоти” Милен Михов пък заяви, че партията му иска обществен дебат по темата за връщането на децата в училище.

„Ако спираш децата си от образование, ги лишаваш от бъдещето им. Това е кражба на щастие”, заяви Михов.