Румен Овчаров: Банките, които са кредитирали покупката на ЧЕЗ ще фалират

КЕВР са длъжни да напишат писмо на ЧЕЗ и да кажат: "Абе тука вървят едни приказки"

 "Самите нови собственици на активите на ЧЕЗ в България ще изпаднат в изключително тежка ситуация или банките, които са кредитирали покупката на ЧЕЗ ще фалират. Сделката е нефинансируема по този начин." Това заяви Румен Овчаров от БСП в "Още от деня" на БНТ.

И продължи: "Нормалната цена е доста под 300 млн. евро. Дружество, което има сериозни допълнителни плащания. Печалбите му миналата година са били около 66 млн., по-миналата около 30. Изведнъж идва някой и казва "аз ще го купя това дружество". Кой ще даде такъв кредит?", каза още той.

"КЕВР са длъжни да напишат писмо на ЧЕЗ и да кажат: Абе тука вървят едни приказки... Как продавате, защо продавате, на кого продавате?" Говорим за електроснабдяването на България. Българският регулатор трябва да се упражни правата си", обясни Овчцаров.

 "Не познавам Гинка Върбакова... Опираме до там, че сме приели за нормално за нормално някой да ни купи Булгартабак те имат пари не искаме да знаем Къде са тези пари ако комисията по финансов надзор интересува от тази сделка след сключването и това е след дъжд качулка Въпросът е защо българската държава не се интересува от тези въпроси. Сделката е голяма, но това не я прави легитимна", обясни той.

"Купувачите със сигурност са подписали клаузи,  че ще защитават интересите на ЧЕЗ... Преди 10 дена обясниха че сделката е приключила. Всички информации излязоха от един вестник близък до премиера на Чехия. Банкит .

 "Съгласни сме някой да дойде и да купи "Булгартабак", "Виваком", но искаме да знаем откъде ги има тия пари", обясни той.