БАН пусна докладите с препоръките за АЕЦ "Белене"

Учените бяха обвинени, че са подменили изводите в окончателния доклад

Снимка: архив

Снимка: архив

Българската академия на науките публикува на сайта си двата междинни доклада, в които се дават препоръките за строителството на АЕЦ "Белене" - междинен доклад 1 и междинен доклад 2. От БАН уточняват, че в докладите е заличена информация, която представлява поверителна за дружествата от БЕХ група, съобщи "Канл3". 

Окончателният доклад за развитието на енергетиката до 2030 година беше представен в края на ноември от БАН в присъствието на ресорния министър Теменужка Петкова, представители на БЕХ и енергийни специалисти. 

В доклада се казва, че проектът "Белене" е жизнеспособен при определени икономически условия. Няколко дни по-късно в интернет бяха публикувани копия на междинните резултати, които учените предоставили на Министерството на енергетиката още през септември. Във въпросните копия се вижда, че БАН дава отрицателно становище за проекта.

След избухналия скандал ръководителят на екипа, разработил стратегията - Александър Тасев заяви, че никой не е упражнявал натиск върху БАН, за да се променят изводите. В екипа са участвали 6 водещи енергийни експерти и 6 института на БАН - общо 40 души. 

Докладът за АЕЦ Белене като част от дългосрочна стратегия на страната беше представен в средата на миналия месец. Според учените проектът е жизнеспособен.