Българката Мина Андреева в класация на "Политико" за личностите, които ще задават тона в Европа през 2018 г.

На първо място е войнственият лидер на германската Свободна демократическа партия Кристиан Линднер

Мина Андреева

Мина Андреева

Няма как да знаем какво ще донесе следващата година на Европейския съюз. Едно нещо обаче е сигурно - лидерите на блока ще прекарат голяма част от предстоящите 12 месеца, борейки се с бъдещето му, пише електронното издание "Политико", цитирано от "Дневник".

В тазгодишната си класация на 28-те души, които ще оформят Европа през 2018 г., "Политико" поставя на първо място председателя на германската Свободна демократическа партия (FDP) Кристиан Линднер. В списъка има и българско присъствие - зам.-говорителят на Европейската комисия Мина Андреева заема 24-та позиция.

Войнственият лидер на либералите има ключово място в германската политика. Като провали преговорите за съставянето на тройна коалиция през ноември, Линднер запрати страната в политически хаос и си осигури място в центъра на последвалия дебат, пише "Политико".

В година, в която френско-германският мотор вероятно ще движи дискусията за посоката на Европа, това го поставя в позицията да играе ролята на спирачка. Повече от всеки политик, именно Линднер, независимо дали ще бъде или не в правителството, ще определя до къде могат да стигнат нещата.

Това е третото издание на класацията на "Политико" за хора, които трябва да следим през следващата година – 18 мъже и 10 жени от 28 различни страни – политици, бизнес лидери, артисти, писатели.

Както и предишните години, "Политико" разполага с широка мрежа на континента и събира предложения от читатели и членове на предишните издания на инициативата. След това в няколко кръга се дискутира подредбата на личностите. Целта е да се открият тези, които наистина, и понякога неочаквано, оформят страните си или ЕС. Заемането на висок пост само по себе си не достатъчно за класиране.

Първото място на Линднер идва след две години, в които класацията се определяше или от растящата вълна популизъм (през 2016 г. първото място заема унгарският премиер Виктор Орбан) или пък от реакцията спрямо него (кметът на Лондон Садик Хан през 2017 г.). Според "Политико" тази промяна отразява усещането в Европа, че макар популизмът да не е отстъпил, той вероятно е достигнал своя връх поне засега и е оставил лидерите на континента да обърнат внимание на причините за това явление.

Политиката се завърна в Европа, пише "Политико". Затова осем от топ 10 в класацията са именно политици.

Сред тях са: мозъкът зад Брезит и британски министър на околната среда Майкъл Гоув (на второ място), френският министър на труда, смятана за железния юмрук на президента Еманюел Макрон, Мюриел Пенико (номер 3), Лаура Болдрини, председател на Долната камара на италианския парламент и яростен противник на женомразките онлайн злоупотреби (номер 5) и докладчика на Европейскяи парламент за Брекзит Ги Верхофстад (номер 10).

Разбира се, политиците не са единствените, които насочват европейския дебат. Много от тях изтръпват при мисълта да попаднат под кръстосания огън на австрийския телевизионен журналист Армин Волф (номер 11), швейцарския активист Флавия Клайнер (номер 17) или словенския разследващ журналист Анушка Делич (номер 6).

Ето и цялата класация:

1. Кристиан Линднер (Германия)
2. Майкъл Гоъв (Великобритания)
3. Мюриел Пенико (Франция)
4. Марк Руте (Холандия)
5. Лаура Болдрини (Италия)
6. Анушка Делич (Словения)
7. Юрки Катайнен (Финландия)
8. Галина Тимченко (Русия)
9. Антонио Коща (Португалия)
10. Ги Верхофстад (Беглия)
11. Армин Волф (Австрия)
12. Етиен Шнайдер (Люксембург)
13. Мерал Акшенер (Турция)
14. Збигнев Зиобро (Полша)
15. Саймън Харис (Ирландия)
16. Ана Ботин (Испания)
17. Флавия Клайнер (Швейцария)
18. Олга Сехналова (Чехия)
19. Лайош Шимичка (Унгария)
20. Евклид Цакалотос (Гърция)
21. Евгени Морозов (Беларус)
22. Халифа Хафар (Либия)
23. Ерик-Нилс Крос (Естония)
24. Мина Андреева (България)
25. Тино Санандаджи (Швеция)
26. Рене Редзепи (Дания)
27. Мирга Гражините-Тила (Литва)
28. Литос Папастиляну (Кипър)