Балканската четворка ще предложи общи проекти на Китай

Това се разбра, след като премиерите на България, Румъния, Сърбия и Гърция се срещнаха тази вечер в Букурещ

България, Румъния, Гърция и Сърбия, наричани още Балканска четворка, ще предложат общи за страните инфраструктурни проекти на китайски инвеститори. Това се разбра, след като премиерите на четирите страни се срещнаха тази вечер в Букурещ. В разговорите с домакин първата жена министър-председател на Румъния Виорика Дънчела, участваха още премиерът на Гърция Алексис Ципрас и президентът на Сърбия Александър Вучич.

Общите инфраструктурни проекти бяха тема и на третата среща на Балканската четворка. Предните две бяха във Варна и в Белград през миналата година и тогава бяха набелязани три главни проекта. На първо място бе поставен железопътният коридор от Средиземноморските пристанища на Гърция през българските Варна и Бургас на Черно море до Русе на Дунав, а оттам с разклонения към Белград и Букурещ. Другите два проекта са енергийни – изграждане на газовите връзки между България и Гърция и построяването на терминал за втечнен газ на гръцкото пристанище Александруполис, откъдето да пристига природен газ от Катар.

Третият мост над Дунав ще бъде част от пакет проекти, който четирите държави ще предложат на Китай за финансиране, се разбра след разговорите. "Преди края на юни ще сме в Солун, а 5-8 юли ще е срещата с Китай в София. Срещата се изтегля напред, защото Китай иска да участва на Балканите", обяви българският министър-председател.

"Изводите са, че ще създадем съвместна работна група на транспортните министри, за да може те да конкретизират проектите", съобщи сръбският президент Александър Вучич. Проектите трябва да са готови до юли месец, за да бъдат представени на срещата 16 плюс 1 на източноевропейските държави с Китай, която тази година е в София.

Третият мост на Дунав ще е при Русе по предложение на Румъния. България подкрепя това предложение, защото то ще завърши вертикалните европейски коридори. Това заяви премиерът Бойко Борисов.

"Ние не сме Вишеградската четворка, която поставя цели за общи политики. Не, ние искаме инфраструктура, дигитална инфраструктура, пристанища, да вдигаме ръста на икономиката", заяви още Борисов.

"Третата ни среща доказва, че можем да подкрепим общите ни цели", каза Виорика Дънчила. Тя поздрави сръбския президент Александър Вучич за ролята на Сърбия в региона. Румъния подкрепя постигането на целите на българското председателство по отношение на Западните Балкани, каза Дънчила по адрес на българския премиер Бойко Борисов.

"Този формат е добра възможност да идентифицираме как да си сътрудничим за икономическо развитие", каза още румънският премиер.

Искам да обърна внимание на свързването на пристанищата в Гърция с тези на Черно море и Дунав, много важен е и проектът между Солун, София и Букурещ, заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас.

Много важен проект е връзката за пренос на природен газ между Гърция и България, припомни още той. Трябва да търсим финансиране от ЕС, но и от инициативи като "16 плюс 1" (която включва Китай и 16 държави от Централна и Източна Европа - бел. ред.), където досега Гърция бе наблюдател, но ще стане член, каза още Ципрас.

"Искаме да сме следващата страна член на ЕС и без вашата подкрепа не можем да го реализираме", заяви още Вучич. Разговаряхме за финализиране на магистралата към България и нашия сегмент към Скопие, допълни сръбският президент. Присъединяването на Сърбия бе подкрепена от България, Гърция и Румъния.

"Макрон говори за промени в ЕС, но съм убеден, че Меркел ще помогне максимум да дръпнат Балканите напред. Можем да сме много хубаво място за живеене, а в същото време всеки миг да сме на косъм. Проблемът винаги става общ и винаги е с жертви и огромни разрушения. Не са леки решенията на Вучич, но без да преглътнем Косово и Босна и Херцеговина не може Балканите да вървим напред", заяви Бойко Борисов. Той обясни, че приемането на Сърбия в ЕС ще е връщане на страната в Европа, където й е мястото.

Държавите, които вървят по пътя към ЕС, трябва да изпълнят изискванията, а ние трябва да им помогнем да осигурят мирен регион", каза пък Алексис Ципрас, министър-председател на Гърция.

Присъединяването на Балканите започна през 2003 г. в Солун, тогава и членството на България и Румъния бе на дневен ред. Трябва да продължим започнатото преди 15 години и сега в София ще подновим дискусията за Западните Балкани, допълни Ципрас. Идеята за срещата ЕС-Западни Балкани бе инициирана в този формат, когато се срещнахме във Варна, припомни гръцкият министър-председател. Българското председателство е Балкански успех, трябва следващите председателства на Австрия и Румъния да продължат линията, заяви още Ципрас.