Багери разринаха най-древния археологически обект в Пловдив

Унищожена е неолитна могила от 6-5 хилядолетие пр.Хр.

Неолитният обект в Пловдив

Неолитният обект в Пловдив Дневник

Инспекторатът по опазване на културното наследство към Министерството на културата проверява сигнал за унищожено от багери неолитно селище в Пловдив, пише “Дневник”. Става дума за могила на "Брезовско шосе" - археологически обект, датиран към 6-5 хилядолетие пр.Хр. и все още непроучен. Част от него е била разрината от багери и безвъзвратно унищожена от започнал в понеделник строеж, съобщи археологът Росица Миткова, която завежда фонда "Праистория" към Археологическия музей в Пловдив.

В района на строежа има плочи, датирани като принадлежащи към късния неолит, ранния и късния халколит, тракийския период, желязната епоха и античността. Именно там се смята, че преди осем хилядолетия е започнала историята на Пловдив, информира БНТ2. Строителството е започнало с разрешение, но без задължителното в такива случаи наблюдение на археолог и въпреки предупрежденията на Росица Миткова към отговорните институции. Теренът е на частен инвеститор и на него ще бъде построена офис сграда.

Археоложката описа строителството като “варварско” и потвърди, че става дума за обект от най-ранната история на града, който в момента е изринат, засипан с чакъл и се очаква да бъде бетониран. “Не е ясно какво ще се случи с изкопаните плочи, не е изключено те да бъдат добавени към частни колекции”, добави тя.