Австрия забрани митинги за изборите в Турция

През всичките години, откакто Ердоган е на власт, той използва турските общности в Европа за собствените си интереси, заяви канцлерът Себастиян Курц

Себастиян Курц

Себастиян Курц

Австрия няма да допусне на територията си предизборни прояви за предсрочните избори в Турция, заяви канцлерът Себастиян Курц по радио ORF, цитирано от "Канал 3". 

За целта правителството ще издаде специална забранителна заповед. "През всичките години, откакто Ердоган е на власт, той използва турските общности в Европа за удовлетворяване на собствените си цели и интереси. Турските политически предизборни кампании в Австрия за нежелани и ние повече никога няма да ги позволим“, посочи Курц. 

Миналата година също имаше подобен проблем – министри от Турция не бяха допуснати за агитационни прояви преди априлския референдум, с който бяха подкрепени промените в конституцията и така напълно бе гарантирана едноличната власт на Реджеп Ердоган. 

Тогавашното правителство във Виена прие закон, по силата на който не се допускат политически прояви на представители от други държави. 

Преди конституционния референдум в Турция министри от Анкара пристигаха в Германия и Холандия, но предизборните им митинги бяха отменени. Това предизвика криза в дипломатическите отношения между Турция и страните в ЕС. 

В Австрия живеят между 350 000 и 500 000 турци, в Германия са близо 5 милиона, а във Франция – 1 милион души. В Холандия и Великобритания броят на турците е около 500 000 души.