Анкара дава 7 обещания на ЕС

Турция е записала в документа, че не признава Република Кипър

С връчената от Анкара на Брюксел т.нар. „пътна карта” за визова либерализация се цели да се въведе регулация във връзка с журналистическата дейност в страната, която от дълго време директно е причина за големия брой арести и осъдени, пише вестник „Джумхуриет”, цитиран от "Фокус".

Редакцията на вестника е успяла да се сдобие с детайли около тази „пътна карта”, за изготвянето на която Анкара дълго време се колебаеше и съпротивляваше.
Ето седемте конкретни стъпки, които Анкара ще предприеме:

1. Ще бъдат направени някои изменения в турския Наказателен кодекс (НК). Всъщност в турските закони има подобни текстове, но те не фигурират в Закона за борба с тероризма (ЗБТ). Сега те ще бъдат прибавени и в този закон. С предвидените законодателни промени в ЗБТ ще бъде записано,, че „свободното изразяване на мнение, което не превишава границите на журналистиката и е извършено с цел критична оценка, няма да се счита за престъпление”.

2. Турция декларира и записва в документа, че ще започне да прилага в пълен обем всичките членове от Спогодбата с ЕС за обратно приемане на незаконно пребиваващи лица (т.нар. реадмисия) на последния етап. Т.е., когато взаимно започне да се прилага на практика визовата либерализация. В тази връзка Анкара посочва и визира подписаното още на 18 март 2016 год. с Гърция подобно споразумение, в рамките на което на практика се прилага и изпълнява Спогодбата с ЕС за обратно приемане на незаконно пребиваващи лица.

3. Турция оповести, че считано от 2 април ще започне поетапно да издава новите паспорти с биометрични данни.

4. Ще бъдат предприети стъпки за хармонизация с Групата на държавите, борещи се срещу корупцията (ГРЕКО). В рамките на тях е записано извършването на „етични корекции” в Закона за политическите партии, които са внесени и изчакват да бъдат гласувани в Меджлиса. Освен това се осъзнава, че в рамките на ГРЕКО са наложителни и корекции, насочени към борбата с корупцията и недопускането на подкупи.

5. Турция официално съобщава, че готова да започне преговори за осъществяване на сътрудничество с ИНТЕРПОЛ. Турция отчита и признава, че ако тази „пътна карта” бе връчена преди 1 май 2017 год., тогава споразумението за сътрудничество с ИНТЕРПОЛ можеше да бъде разрешено много по-лесно. Междувременно обаче бяха променени процедурите вътре в ЕС и вече нещата не могат да бъдат уредени единството с подписите на висшите бюрократи в Брюксел. Налага се това споразумение да бъде одобрено поотделно от всички страни-членки на ЕС. Очаква се този процес на преговори и одобрение да продължи повече от една година.

6. За визовата либерализация, Турция прие през 2016 година Закон за защита на личните данни, но той не бе оценен като достатъчен от страна на ЕС. Турция обещава отново да извърши промени в закона. Визират се изключителните разпоредби по-специално в чл. 6, чл. 19 и чл. 28 от закона. Освен това се дават обещания и се поемат ангажименти да бъдат извършени корекции в закона, гарантиращи независимостта на регулаторния орган за защита на личните данни.

7. Турция е записала в документа, че не признава Република Кипър. Същевременно Анкара декларира, че е готова за всякакво сътрудничество по правни въпроси със страните-членки на ЕС и оставя на Европейската комисия (ЕК) процеса за намиране на формула за разрешаване на проблема с Република Кипър. В тази връзка се напомня, че преди време Германия намекна, че може евентуално да се ангажира в процеса от името на Република Кипър.