Ангелкова обсъди с посланик Рубин насърчаване на пътуванията и инвестициите у нас

снимка: министерство на туризма

снимка: министерство на туризма

Министърът на туризма Николина Ангелкова проведе работна среща с Н.Пр. Ерик Рубин, посланик на САЩ в България, съобщиха от пресцентъра на министерството. Основен акцент на разговора бяха механизмите за насърчаване на пътуванията между двете страни и възможностите за инвестиции в България. Министърът представи пред госта си програмата на събитията, които ведомството подготвя за следващата година. Една от първите инициативи на министерството е през февруари 2018 г., когато в София ще се проведе среща на министрите на туризма по време на Българското председателство на Съвета на ЕС. Срещата е сред форумите, които са от най-висок ранг. 

В средата на ноември ще се проведе и вторият Международен конгрес на световните цивилизации и древните маршрути, съобщи министър Ангелкова. За модератор на събитието е поканен звездата на CNN Ричард Куест и преговорите с него са в напреднала фаза. 

Работим активно за популяризиране в САЩ на културно-историческия, СПА, морски, зимен и други видове туризъм, които могат да се практикуват у нас, каза още министърът. Тя посочи, че през последните месеци министерството проведе рекламна кампания в САЩ, при която бяха поставени билбордове, промотиращи българския туризъм. Паната бяха разположени Ню Йорк, Бостън, Вашингтон, Лос Анджелис и Лас Вегас, имаше и онлайн маркетингови дейности. Досега в Америка не сме имали рекламни активности, а тази година в рамките на два месеца имахме възможност да популяризираме българския продукт в едни от най-космополитните градове в света, коментира министърът. 

Добре е при рекламиране на България да се наблегне на природните й дадености, както и на възможностите за туризъм, свързани с нейното опознаване, например орнитоложки туризъм, препоръча Н. Пр. Ерик Рубин. Той отбеляза още, че е нужно американските туристи да бъдат информирани, че България е сигурна туристическа дестинация. 

Министър Ангелкова отбеляза убеждението си за връзката между туризма и киноиндустрията като начин за привличане на повече чуждестранни посетители. Двамата с дипломата бяха единодушни, че положителен ефект за туризма ще има привличането на все повече международни кинопродукции у нас. Министър Ангелкова отбеляза, че страната вече има традиция в създаването на хитови ленти с участието на мегазвезди като Антонио Бандерас, Силвестър Сталоун, Морган Фрийман и Джейсън Стейтъм. 

Министърът и Н.Пр. Рубин коментираха, че възможността за откриване на директна авиолиния между България и САЩ ще даде тласък на развитието на туризма между двете страни. 
Посещенията на чуждестранните туристи от САЩ от януари до октомври 2017 г. са близо 80 хил. и се отчита нарастване от 10% в сравнение със същия период година по-рано. Приблизително такава е бройката на гостите за цялата минала година. Това поставя САЩ сред водещите пазари за входящ туризъм на България. 

Данните за пътуванията на българи към Америка също са нараснали през 10-те месеца на 2017 г. Близо 20 хил. са нашите сънародници, които са посетили страната зад океана и нарастват с 19,5 на сто в сравнение със същия период година по-рано.