Андерс Фог Расмусен: След нападението над Крим Русия престана да бъде наш партньор

Ако Путин и Кремъл опитат да проверят как работи член 5-ти – чака ги незабавен отговор от НАТО, казва бившият генерален секретар на Алианса пред Rzeczpospolita

Андерс Фог Расмусен

Андерс Фог Расмусен

- Господин Расмусен, мислите ли, че Владимир Путин ще се реши на новата агресия? Ще се опита ли да провери дали действа член 5 от договора на НАТО. Един от лидерите на руската опозиция Михаил Касянов смята, че такава проверка Кремъл може да направи в Естония? 

- През следващата година в Русия ще се проведат президентски избори, така че не бих се учудил ако Путин засили националистическата риторика и, може би, дори да предприеме някакви военни действия, за да укрепи позицията си вътре в страната. Но не мисля, че ще се реши да провери как работи член 5-ти, защото знае, че в такъв случай го чака незабавен отговор от НАТО.

- Сигурен ли сте? Президентът Тръмп не спомена член 5-ти на срещата на НАТО в Брюксел, макар че това се очакваше от него.

- Той трябваше да го спомене и жалко, че не го направи. Но мисля, че ако някоя от страните членки на НАТО бъде заплашена от руско нападение, съюзниците, включително и САЩ, веднага ще отговорят.

- Но реакцията може да се окаже недостатъчно бърза. Докато се съберат посланиците, докато вземат решение, докато войските пристигнат на място, ще стане твърде късно.

- Да, това би могло да отнеме някакво време, но не забравяйте, че на източния фланг на НАТО вече има батальони и сили за бързо реагиране, които са в състояние да се разгърнат в течение на няколко часа.
Ако Русия реши да направи „проверка“, тя, разбира се, може да експериментира, но всичко ще завърши с конфронтация с АНО, включително и със САЩ. Такава битка Путин ще загуби.

- Може  Америка да бъде толкова заета с възможността за импийчмънт на Тръмп, че да не й остане време да изпълнява задълженията си, свързани с член 5-ти? 

- С подкрепата на своите хора, които отговарят за сигурността, президентът ще вземе съответното решение. Аз съм убеден, че това ще стане незабавно.

- Вие оглавихте НАТО година след войната с Грузия. Мислите ли, че тогава част от членовете на Алианса не си даваха сметка, че Русия представлява реална опасност?

- Така е. Ние, включително и аз, недооценявахме Путин. Ако тогава знаехме това, което знаем сега, щяхме да заемем по-твърда позиция. 
Когато през август 2009 година станах генерален секрета, аз се заех с развитието на стратегическото партньорство с Русия.  
Започнахме този процес година след руското нападение срещу Грузия, надявайки се, че това е бил само един епизод и ще успеем да започнем с Москва партньорски отношения. Ще напомня, че тогава президент беше Дмитрий Медведев, който изглеждаше малко по-прозападно ориентиран.
На срещата НАТО-Русия през 2010 година ние решихме да развиваме стратегическо партньорство. И възприемахме Русия като наш партньор до февруари 2014 год. — докато те решиха да нападнат Украйна.

- Разбрахте каква наистина е Русия, след като тя нападна Крим ли? 

- Именно. От края на Студената война чак до февруари 2014 година вярвахме, че Русия е наш партньор. Благодарение на това ние се възползвахме от това, което наричахме „дивидентите на мира“ и съкратихме разходите за въоръжаване. 
Сега Путин създаде нова ситуация и ние сме принудени отново да ги увеличаваме.

Превод: Faktor.bg