Ударна бойна група на военноморския флот на САЩ се насочи към Средиземно море

Групата включва ракетен крайцер и четири ескадрени миноносеца, както и германската бойна фрегата Хесен

Ударната бойна група на военноморския флот на САЩ, водена от самолетоносача “Хари Труман”, потегли от Норфолк, Вирджиния, към Средиземно море и Европа, предаде ТВ Европа. Разгръщането се осъществява на фина на изострянето на ситуацията в Сирия, предизвикано от употребата на химическо оръжие при въздушен удар срещу град Дума в анклава Източна Гута и уверенията на президента Доналд Тръмп за ракетен удар срещу силите на Башар Асад. Ударната група включва ракетен крайцер и четири ескадрени миноносеца, както и германската бойна фрегата Хесен, която ще оказва поддръжка на морските операции в Източно Средиземно море.

Контраадмирал Еуген Блек – командващ офицер на USS “Хари Труман”, заяви: „Горди сме от честта да служим в ударната група на самолетоносача Хари Труман – 6500 от най-добрите американски матроси и пилоти, с които някога съм плавал и служил. Подготвени сме за всяка мисия, по всяко време, навсякъде. Готови сме да потеглим.“

Тръмп предупреди Русия за неизбежния американски отговор в Сирия заради предполагаемата химическа атака в Дума, декларирайки в Туитър, че ракетите “ще дойдат скоро”. Президентът обвини Москва за подкрепата ѝ за сирийския президент Башар Асад. Реакцията на Тръмп бе по повод предупреждението на Русия, че всяка изстреляна американска ракета ще бъде свалена и ще има контраудар по местата, откъдето са изстреляни ракетите.

Въпреки че се обсъждат различни варианти за употреба на сила, западни медии прогнозират, че основният удар ще дойде от разрушителя “Доналд Кук”, който се намира на около петдесетина мили от руската военноморска база Тартус и е въоръжен с 56 крилати ракети Томахоук. Към него в близките дни вероятно ще се присъедини и “Портър”, разрушител от същия клас.

Американските ВМС разполагат и с други кораби в Средиземно море, които са оборудвани с крилати ракети, както и с подводници, способни да атакуват цели в Сирия.