Атанас Скатов стъпи на Денали и покори най-високите континентални върхове

Българинът е първият веган в света с подобно постижение

Атанас Скатов

Атанас Скатов Уикипедия

Атанас Скатов стъпи и на най-високия връх в Северна Америка – Денали (6197 м.) на полуостров Аляска. С покоряването му той стана единственият българин, успял да се качи на най-високите върхове на всички континенти. Така алпинистът веган осъществи една своя мечта – проектът “Седем върха”.

Рекордът на Атанас Скатов не е само национален. Той е първият веган в света, успял да стъпи на всички най-високи континентални върхове. От 2013г. досега алпинистът подчини на волята си върховете Еверест (8848 м. в Азия), Аконкагуа (6959 м. в Южна Америка), Денали (6197 м. в Северна Америка), Ухуру (5895 м. в Африка), Елбрус (5642 м. в Европа), Винсън (4892 м. в Антарктида) и Карстенс Пирамид (4884 м. в Австралия и Нова Зеландия).

Атанас Скатов е роден през 1978 г. в Сливен. Завършил е Агрария университет в Пловдив през 2001 г. Следвал е и два семестъра в Хумболтовия университет в Берлин, където защитава докторат. През 2015 г. излизат първата му книга „Богинята Майка на вселената” и първият му филм „Експериментът Скатов, Епизод 1: Първият веган на Еверест”. Автор е на десетки научни статии у нас и в чужбина.

„Чувствам се отлично и съм много щастлив, че успях да завърша този толкова важен за мен проект. Целта ми беше да го направя веднага след Хималаите, за да се възползвам от климатизацията си там. Уморен съм, но и доволен от това да бъда първият българин стъпил на най-високите континентални първенци на света", каза Атанас Скатов по сателитния си телефон минути след изкачването на поредния си връх.