Алекс Алексиев: 60 експулсирани руски дипломати само от САЩ е много голяма цифра

Такова нещо от горещите дни на Студената война не сме наблюдавали, което е много показателно, заяви председателят на Центъра за балкански и черноморски изследвания

Алекс Алексиев

Алекс Алексиев

Отношенията между САЩ и Русия никога не са били по-зле, отколкото са в момента, каза пред телевизия „Блумбърг“ председателят на Центъра за балкански и черноморски изследвания Алекс Алексиев, който бе гост в предаването "Светът е бизнес". Той коментира напрежението между Русия и Запада след случая "скрипал". „Това, което се говореше досега – че едва ли не Путин и Тръмп са големи приятели и ще има голямо подобряване на отношенията – се оказва абсолютно несъстоятелно. Фактът, че дори говорим за влошаване, показва до каква степен това е една неприятна за много хора реалност“, посочи анализаторът.

Според Алекс Алексиев е напълно възможно да стане по-зле, не само заради „Скрипал“, а и заради това, че хората, които в момента идват на власт в САЩ, по-специално Майк Помпео в Държавния департамент и Джон Болтън в Националния съвет за сигурност, са много по-консервативни от хората, които са били там преди.

„60 експулсирани дипломати само от САЩ е много голяма цифра. Такова нещо от горещите дни на Студената война не сме наблюдавали. Така че това е много показателно“, коментира Алексиев.  

„Ако доказателствата, които съществуват, са достатъчно добри за Великобритания, Франция, Германия и САЩ, то те са достатъчно добри за мен. Смешно е да се говори, че това са измислени работи. Никой няма голям интерес от това да се влошат отношенията до такава степен, че трудно да се направи някакъв модус вивенди“, допълни той. 

Алексиев смята, че несъмнено случилото се е дело на Кремъл. „Въпросът е защо сега. Тук вече има различни обяснения. Някои казват, че Путин беше доста успешен с това да прави неща, които бяха недопустими, като например заграбване на територия за първи път след Втората световна война от Украйна. А Западът е недостатъчно решителен да се противопостави на такива авантюристични ходове“.