Актьорът Филип Трифонов в писмо до Рашидов: Ще получа ли пенсия приживе?

Комисионери, ръководени от цивилен театрал, решават съдбата ми, пише големият актьор

Единственият жив български актьор с два наградени черно-бели филма Филип Трифонов попита бившия министър на културата Вежди Рашидов дали може да се надява да получи от държавата персонална пенсия приживе.

Писмото е адресирано до Рашидов в качеството му на председател на парламентарната комисия по култура. В него актьорът от "Момчето си отива" сравнява вероятността да бъде одобрен за такава пенсия с тази да спечели шестица от тотото.  Трифонов се обръща към Рашидов с молба за съдействие и обещава иронично, че дотогава ще продължи да си помага с печелившата според него тото комбинация 1, 2, 3, 4, 5, 6.

В отговор Вежди Рашидов обясни пред Дарик, че комисията към Министерството на културата, която разглежда предложенията за отпускане на пожизнени държавни награди, заседава два пъти в годината, и се ангажира да помоли министерството да разгледа предложение за пенсия на Филип Трифонов на следваща сесия.

70-годишният актьор пък нарича споменатата комисия "тайнствена и съставена от комисионери", ръководени от цивилен театрал, които нито броят приходи от филми като "Момчето си отива" и "Оркестър без име", нито отчитат наградите към тях.

"Въпросът, който ме вълнува, не е има ли нужда от подобни псевдо-комисии, а имам ли право като артист "без псевдоним", да се надявам на персонална пенсия приживе", пита Филип Трифонов и допълва: "И ако "да", Ви моля за съдействие!", пише аткьорът и завърша писмото си с думите: "С уважение, Филип Трифонов, луд за пенсия".